Dagens namn: Yvonne, Jeanette
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

USA hotar Kim Jong-Un med kärnvapenplan

Stämningen trappas upp efter Nordkoreas påstådda provsprängning av en vätebomb.

På söndagen flög USA med ett kärnvapenbärande bombplan över sydkoreanskt luftrum.

– Det var en demonstration av vårt orubbliga stöd till våra allierade och till försvaret av vårt land, säger amerikanske amiralen Harry B. Harris Jr.

Natten mot onsdag, svensk tid, genomförde Nordkorea sitt fjärde kärnvapenprov.

I ett uttalande uppgav Nordkorea att man hade provsprängt en vätebomb, som är kraftfullare än en atombomb, och att den inte skulle användas så länge inte någon gjorde inskränkningar på landets suveränitet.

Nu kommer USA:s svar på provokationen.

Flög kärnvapenbärande bombplan

Under söndagen lämnade ett amerikanskt bombplan av typen B-52, med kapacitet att släppa kärnvapen, basen i Guam och flög över sydkoreanskt luftrum.

LÄS OCKSÅ PLUS Smällen alla fruktar – om Nordkorea vill visa musklerna  

Bombplanet flög tillsammans med ett sydkoreanskt och ett amerikanskt stridsplan, skriver AP.

– Det var en demonstration av vårt orubbliga stöd till våra allierade i Sydkorea, i Japan och till försvaret av vårt land, säger den amerikanske amiralen Harry B. Harris Jr. som basar över USA:s Stilla havs-styrkor.

”Ett flagrant brott”

Han hoppas att den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un tar till sig budskapet. Enligt AP kommer det amerikanska svaret att ses som ett hot av regimen i Pyongyang.

– Med sitt kärnvapentest begick Nordkorea ett flagrant brott mot sina internationella förpliktelser, säger amiralen.

Nordkoreas kärnvapentest fick omvärlden att rasa. Svenska utrikesministern Margot Wallström var en av dem som fördömde händelsen.

– Om en kärnsprängning genomförts är det en allvarlig och provokativ handling som äventyrar internationell fred och säkerhet och bör fördömas, sa hon i ett uttalande.

Skalvet som registrerades efter det nordkoreanska kärnvapentestet hade en magnitud på 5,1 och ledde till att FN:s säkerhetsråd kallade till ett akut krismöte. Värdet har dock fått experter att misstro Nordkoreas version då en vätebomb borde ha gett ett kraftigare utslag på Richterskalan.

Kim Jong-Un Nordkorea USA
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet