Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Kommunal äger aktier i Attendo – trots sitt nej till vinster i välfärden

Kommunal köpte i höstas 42 000 aktier i vårdkoncernen Attendo, rapporterar nyhetsbyrån Direkt.

Detta trots att fackförbundet sedan kongressen 2013 är en uttalad motståndare till vinster i välfärden.

– Vi har tjänat pengar på att privata välfärdsbolag utnyttjar våra medlemmar, säger vårdbiträdet Sanna Tefke.

Köpet i den riskkapitalkontrollerade vårdkoncernen Attendo var Kommunals största kända aktieinvestering under det fjärde kvartalet. Aktierna var med torsdagens börskurs värda nästan 3 miljoner kronor, enligt data från ägardatabasen

Holdings.

Sedan kongressen 2013 verkar dock Kommunal för att en "non-profit-princip" ska råda i vård, skola och omsorg. Så sent som i en rapport från den 20 januari skriver fackförbundet: "Kommunal menar att det finns en konflikt mellan vinstintresse och de välfärdspolitiska målen, framför allt i verksamheter som tar hand om människor."

”Följer FN:s uppförandekod”

Robin Ljungqvist, pressekreterare på Kommunal, säger till Direkt att Attendoinnehavet ingår i en del av Kommunals värdepappersportfölj som förvaltas av Swedbank Robur.

– Inflytande över dessa placeringar sker genom vårt placeringsreglemente, som följer FN:s globala uppförandekod, OECD:s riktlinjer med mera, läser han ur ett skriftligt uttalande från Kommunals ekonomiavdelning.

Direkt: Finns det ingen instruktion till Robur att inte investera i sådant som går emot Kommunals egna principer?

– I likhet med andra fackförbund kan Kommunal som finansiell placering äga aktier i bolag där förbundets medlemmar är anställda. Sannolikt har också förvaltare av våra medlemmars pensionsmedel och försäkringspengar innehav i Attendo, läser Robin Ljungqvist vidare i placeringsreglementet.

”Utnyttjar våra medlemmar”

Vårdbiträdet Sanna Tefke, styrelseledamot i Kommunal Stockholms sektion Gullmarsplan och anställd i vårdföretaget Aleris, tror att aktieköpet kan leda till att fackförbundet blir ännu mer ifrågasatt.

– Eftersom vi har tagit ett beslut om att vi ska verka för ”non-profit”, som jag själv har drivit ganska hårt, så tycker jag så klart att det här är förkastligt.

– Det verkar dessutom som att vi har gjort en ganska stor vinst. Det kan göra att medlemmarna ifrågasätter vårt engagemang när vi driver frågan om vinster i välfärden. Vi har ju tjänat pengar på att privata välfärdsbolag utnyttjar våra medlemmar, för det är det privata välfärdsföretag gör, de sparar pengar på personalen.

Kommunal har regler mot att investera i företag som kan förknippas med pornografi, privata vårdföretag nämns dock inte i riktlinjerna.

– Det här köpet är kanske inte Kommunals eget val, eftersom det är via en fond, men man borde lägga till privata välfärdsföretag i riktlinjerna, säger Sanna Tefke.

Aftonbladet har försökt få en egen kommentar från Kommunal. Pressekreteraren Jesper Pettersson hänvisar dock till sin kollegas tidigare uttalande till Direkt.

Attendo Kommunal
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet