Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Därför ska du ta sovmorgon på helgen

Studie: sömn minskar risk för diabetes

Nu kan du ligga och dra dig några timmar extra med gott samvete. I alla fall på helgerna. En ny studie visar nu att två nätter i veckan med extra sömn minskar riskerna för typ 2-diabetes.

Studien, som gjordes i sovlaboratoriet på University of Chicago, visade att vi sover allt mindre i veckorna och jobbar allt mer, vilket ökar risken för diabetes typ 2.

Risken för att utveckla diabetes är inte den enda faran med att sova för lite. Personerna som deltog i studien fick välbalanserad kost men de som i regel sover lite i veckorna har en tendens att äta en mindre balanserad kost, vilket ökar risken för högt blodtryck, hjärtsjukdomar och övervikt.

Minskar insulinkänslighet

I studien ingick 19 frivilliga, alla vid god hälsa.

I försöken fick de först sova åtta och en halv timme per natt i fyra raka nätter för att därefter bara sova fyra och en halv timme i fyra raka nätter. Sedan mättes personernas insulinkänslighet, det vill säga förmågan att reglera blodsockernivån.

LÄS OCKSÅ PLUS Professorns bästa sovtips: Så maxar du sömnen  

Efter att ha sovit länge minskade känsligheten med 23 procent.

– I den här studien såg vi att det räcker med två nätter mer mer sömn för att ta igen sömn man förlorar i veckorna. Den förlängda sömnen motverkar de negativa effekterna vi får av att sova mindre, säger Josiane Broussard, doktor och forskningsprofessor vid University of Colorado.s

Läs mer
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet