Dagens namn: Simon, Simone
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

McCain: ”Extremt starka fotografier”

STOCKHOLM/WASHINGTON. Magnus Wennmans prisbelönta bilder av barnen på flykt engagerar världen.

Just nu visas bilderna i den amerikanska kongressen

– Det är extremt starka fotografier, säger den före detta presidentkandidaten och republikanske senatorn John McCain till Aftonbladet.

För ett år sedan reste Aftonbladets fotograf Magnus Wennman och reporterkollegan Carina Bergfeldt till flyktinglägren längs Syriens gräns.

Uppdraget: Ta er genom dövörat.

Inga långa reportage som ingen längre läser om det blodiga och grymma kriget som då hade pågått i fyra år.

De kom hem med berättelser som nu sprids över världen.

En avgörande natt i september förra året hade Ungern stängt gränsen mot Serbien för hundratusentals flyktingar genom att köra fram en taggtrådsklädd järnvägsvagn. Längs kravallstaketen stod poliser utrustade med sköldar och tårgas.

Mitt i kaoset befann sig Aftonbladets fotograf Magnus Wennman.

Han hade två uppdrag, dels att nyhetsrapportera, men också att arbeta vidare med sitt unika projekt Där barnen sover, en bildserie som kommit att bli en av de mest uppmärksammade redaktionella satsningarna i Aftonbladets historia.

– Den kvällen är ett av mina starkaste minnen. Ena dagen släpptes flyktingarna igenom, nästa dag stängdes en fyra meter hög järngrind och nedanför på marken nattade föräldrar sina barn, säger Magnus Wennman.

Under höstens dramatiskt växande flyktingström fortsatte Magnus Wennman att följa barnen på flykt genom Europa med en enda fråga: var sover de?

LÄS OCKSÅ Fatima tvingades fly – se henne rita sina minnen av båtfärden  

Resultatet blev reportageserien ”Där barnen sover” och en välbesökt och omtalad utställning på Fotografiska museet.

I torsdags öppnade utställningen i den amerikanska kongressen i Washington DC, arrangerad av FN:s flyktingorgan.

Ledande amerikanska politiker från både demokraterna och republikanerna var på plats. Bland annat den före detta presidentkandidaten och republikanske senatorn John McCain, som är engagerad i flyktingfrågor.

– Det är extremt starka fotografier. Jag kommer att rekommendera alla mina kollegor i senaten att gå och se utställningen, säger John McCain.

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi talade om vikten av Magnus Wennmans bilder.

– De gör det möjligt för oss att förstå att flyktingkrisen inte handlar om siffror utan om människor.

Efter Kapitolium fortsätter utställningen på turné i USA.

Samtidigt sprids reportaget vidare i internationell media. Hittills har fler än 55 mediehus publicerat ”Där barnen sover”, bland annat Huffington Post, CNN och Vanity fair.

LÄS OCKSÅ ”Natten är otäck, då kommer bomberna”

 

Magnus Wennman är tagen av det stora intresset.

– Det verkar inte finnas något slut. Jag är förvånad att det har blivit så stort, men det visar återigen att det var ett viktigt arbete vi gjorde förra året, säger Magnus Wennman.

Alla utrikesjournalister försökte skildra flyktingkrisen förra året, varför tog sig dina reportage genom bruset?

– Det är egentligen ett väldigt enkelt grepp. Barns utsatthet och trygghetsbehov just när de ska sova är något som alla kan relatera till.

Projektet har lett till en rad priser och nomineringar. Bland annat belönades Magnus Wennman med utmärkelsen Årets bild och vann ytterligare sex priser under den svenska galan. I kategorin Årets porträttserie stod han ensam som nominerad – och tog hem alla tre priserna, samtliga från projektet, ”Där barnen sover”.

Vad betyder alla priser som bilderna tilldelats?

– Det betyder mycket, annars skulle jag inte vara med i tävlingarna. Jag vill att folk ska se och jag är extremt tacksam för uppmärksamheten. Det handlar inte om mig utan om alla människor vi berättar om. Ibland kan jag faktiskt tycka att det blir mer fokus på reportrar och fotografer som gör projektet än de människor det handlar om.

Hur menar du?

– Det finns något som inte känns bra i att tävla med den här typen av reportage och bilder, men samtidigt är tävlingar ett sätt där duktiga och kunniga människor sållar ut vad som har varit den bästa journalistiken under förra året.

LÄS OCKSÅ Fatima: Jag såg hur de kastade ett barn i havet

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet