Dagens namn: Sabina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Löfven svarar efter attacken: Allvarligt

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som står bakom helgens IT-attack mot flera svenska mediehus. Polisen samarbetar med bland andra FBI och försöker spåra det Twitterkonto som på förhand varnade för attacken.

Statminister Stefan Löfven ser allvarligt på händelsen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tänker starta en utredning kring svenska mediers sårbarhet eftersom det är viktigt med en fungerande nyhetsförmedling i en potentiell skarp nationell kris.

– Det är en viktig del av säkerheten och en viktig del av demokratin att nyhetsförmedlingen fungerar i tider av oro, säger Stefan Löfven.

SE OCKSÅ TV: Vad är en DDOS-attack?

Ska träffa medier

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har nu bjudit in de stora mediehusen till en träff på onsdag klockan 13.

– Jag kommer att ta upp den senaste tidens händelser de attacker som varit och gå igenom ansvarsfördelningen mellan myndigheter och media och sedan ta en diskussion tillsammans för hur vi ska göra för att vara bättre rustade av den här typen och liknande attacker i framtiden, säger Ygeman till TT.

– Medierna är den yttersta garanten för det fria ordet och därmed demokratin och vi måste agera kraftfullt mot varje försök att begränsa yttrandefriheten.

Inbjudna är bland andra SVT, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten.

Vad hoppas du att mötet ska leda till?

– Dels en samsyn hur vi går vidare, dels inspel till den handlingsplan som regeringen håller på att ta fram om cyber- och IT-säkerhet, så vi kan fånga upp eventuella önskemål på statens agerande. Sedan naturligtvis att vi går igenom mediehusens eget säkerhetsarbete för ytterst är det ju de själva som ansvarar för sin säkerhet och måste se till att ha tillräcklig kapacitet för att stå emot sådana här attacker. LÄS OCKSÅ Så utreder polisen nätattackerna mot svenska tidningarna

IT-säkerhet Stefan Löfven
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet