Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Många skador på svenska grisar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-27

Sjukdomar och skador finns inte bara hos danska grisar. I Sverige får var femte slaktgris anmärkning och hälsan hos ekogrisar är inte bättre.

Precis som i Danmark rapporteras skador av exempelvis lunginflammation och bölder.

Bo Algers, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet och expert på svinproduktion, ser skadefrekvensen som tydligt tecken på att djuren inte har det tillräckligt bra. Någon "acceptabel nivå" finns inte, menar han.

– Den ligger alldeles för högt i dag och måste minska betydligt.

Ändå bedömer Bo Algers att uppfödningsförhållandena hos oss är klart bättre än i Danmark, som exporterade 37 000 ton griskött till Sverige förra året.

Fel även på ekogrisar

Fabriksmässig produktion framhålls ofta som orsak till dålig djurhälsa. Men statistiskt sett är hälsoläget sämre hos slaktgrisar som fötts upp ekologiskt och fått gå ute. Ekogrisarna har färre fall av svansskada och lunginflammation, men fler av lever- och ledskador till följd av parasiter och infektioner.

Enligt Maria Alarik, rådgivare inom Hushållningssällskapet i Uppland, hör det ihop med utevistelsen.

– Inomhus kan man i princip sterilisera miljön.

Ändå bedömer hon att ekologisk uppfödning på sikt kan ge friskare grisar.

– Man ser hur bra de mår, säger hon.

Sverige väl framme

Trots skadorna på slaktgrisar menar Annika Bergman, ordförande för Sveriges grisföretagare, att svensk grisnäring är väl framme när det gäller djurhälsan. Det borde ge en klar konkurrensfördel, tycker hon.

– Den svenska bonden har en helt annan syn på djur än vad man har ute i Europa.

Ändå slås uppfödare ut av import från länder med sämre djurhållning. Bergman lägger ett ansvar både på livsmedelskedjorna och hos inköparna till storhushåll.

– Jag är öppen för fri konkurrens, men konsumenterna måste ändå ha en valmöjlighet, säger hon.

Möte med danskar

På onsdagen diskuterade livsmedelskedjorna Coop, Axfood och Ica tillståndet i dansk svinuppfödning med företrädare för köttjätten Danish Crown.

Johanna Stiernstedt, Icas kvalitetschef, var nöjd efteråt.

– Jag känner mig tryggare. Vi hade ett väldigt bra informationsutbyte, säger hon till TT.

Hon är övertygad om den danska ambitionen att förbättra djurskyddet.

– Man arbetar för att de danska kraven på grisproduktionen ska komma närmare de svenska, säger hon.

TT

ANNONS