Sakinehs son greps

Polisen slog till mot honom och advokaten

NYHETER

Nu har även Sakinehs son och advokat arresterats.

De intervjuades av två tyska journalister när säkerhetspolisen klev in på kontoret.

Vart de förts är inte känt.

Sakineh iklädd slöja.
Sakineh iklädd slöja.Foto: AP
Sakinehs son Sajjad Ghaderzadeh.
Sakinehs son Sajjad Ghaderzadeh.

Fallet med steningsdömda Sakineh Mohammadi Ashitani i Iran är omskrivet i hela världen. I söndags kväll hade två journalister från tyska Bild am Sonntag börjat intervjua Sajjad Ghaderzadeh på advokatens kontor i Tabriz.

Inte kunnat nås

Advokaten Houtan Kian.
Advokaten Houtan Kian.

Tolken Mina Ahadi var med på telefon från Tyskland och hörde dem utropa ”vad händer”. Sedan dess har hon inte lyckats nå dem.

Tyska utrikesdepartementet är informerat om att de ska ha förts bort av polis. Vilka journalisterna är har inte offentliggjorts, inte heller om de hade tillstånd att arbeta som journalister i Iran.

Kan bli hängd i stället

För snart två månader sedan mötte Aftonbladets Sanna Sjö-swärd, som första journalist i världen Sakines son. Han berättade under flera hemliga möten om familjens svåra situation.

Intervjun väckte uppmärksamhet, och på en vecka skrev 130 000 Aftonbladetläsare på en protestlista som överlämnades till Irans ambassad i Stockholm. Sedan dess har varken han eller advokaten fått besöka Sakine.

Steningsdomen är inställd tills vidare, i väntan på Högsta domstolens nya prövning. Risken är överhängande att Sakineh i stället hängs.

FAKTA

Dömd till döden – genom stening

Sakineh Ashtiani Mohammadi dömdes 2006 till 99 piskrapp och tio års fängelse för ”otillåten relation” med mannen som dödade hennes make. Av någon anledning togs fallet upp igen och straffet blev då döden genom stening.

I somras skulle Sakineh ha stenats, om inte EU hade ingripit.

Sonen Sajjad startade därefter en kampanj för sin mammas frisläppande.

Den ledde till att politiker i hela världen kritiserade steningsdomen mot Sakineh. I Sverige har Irans ambassadör tre gånger kallats till UD för samtal.

Risken är fortfarande stor att Sakineh stenas eller hängs, och organisationen ICAS, som arbetar för hennes frigivning, hoppas att en grupp EU-observatörer ska åka till Iran för att förhandla.