Här är falukorvarna med mest kött

KLART SOM KORVSPAD? Knappast. Mats-Eric Nilsson är matskribent i Svenska Dagbladet och har skrivit böckerna "Den hemlige kocken" och "Äkta vara". Varje tisdag skriver han i Aftonbladet. Foto: Björn Lindahl
KLART SOM KORVSPAD? Knappast. Mats-Eric Nilsson är matskribent i Svenska Dagbladet och har skrivit böckerna "Den hemlige kocken" och "Äkta vara". Varje tisdag skriver han i Aftonbladet. Foto: Björn Lindahl
NYHETER

MEST KÖTT!

1. Bland de större tillverkarnas produkter är det Icas extra fina falukorv som innehåller mest kött. Här anges kötthalten till 71 procent, men andelen nötkött deklareras inte. Näst mest har Willys delikatessfalu med 70 procent.

HÖGKLASSIG!

2. Den som vill kosta på sig en verklig delikatess bör leta efter Jokkmokks Falu. Köttet – som domineras av nötkött och även har ett inslag av entrecôte – renputsas manuellt från senor, hinnor och brosk. Även Gammeldags falukorv från Hedmans Delikatesser i Strömsund kan rekommenderas. I Stockholm säljer Sandströms Kött en högklassig falukorv, som även har befriats från tillsatsen nitrit, vilket är ytterst ovanligt.

GLÖM LÅGPRISKORVEN!

3. Om det är en billig familjemiddag man är ute efter när man griper efter falukorvsringen kanske man ska fundera en gång till. Falukorven får ofta symbolisera det verkligt plånboksvänliga, men det finns minst lika billiga och nyttiga alternativ. Exempelvis brukar ett kilo strömmingsfilé normalt ligga på cirka 60 kr medan falukorven kostar 55-75 kr kilot beroende på kvalitet.