Dagens namn: Amanda, Rasmus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Ny krisplan ska rädda reaktorn

Tokyoborna köar för att ta sig ut ur megastaden – vinden blåser från olycksområdet

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Varning för skadlig strålning

Se senaste bilderna från Japan.

Kärnkraftverkets anställda kämpar förtvivlat med nya problem – kylningen vid reaktor fyra fungerar inte.

Läget i Fukushima-kärnkraftverket betecknas nu som en sexa på den sjugradiga olycksskalan, enligt franska ASN.

Nya krisplanen: Att med helikopter ösa havsvatten över reaktor 4.

Läget vid det olycksdrabbade kärnkraftverket Fukushima 1 har stabiliserats något. Strålningen vid kraftverket har är nu så låg att den inte längre är skadlig för människor, sade regeringstalesmannen Yuki Edano på tisdagsförmiddagen.

Men strax därefter kom ett nytt bakslag.

I reaktor 4, där förbrukat kärnbränsle förvaras i en bassäng, har kylningen slutat att fungera och kylvattnet har nu börjat koka enligt AP. Enligt myndigheter undersöker personalen nu hur de ska åtgärda problemet.

En sexa

Företaget Tepco som driver kärnkraftverket förbereder nu en krisplan. Med helikopter har man tänkt att överösa mellanlagringsbassängen i reaktor 4 med havsvatten. Bränsleelementen måste nämligen vara täckta med vatten för att vara säkra.

Läget i Fukushima-kärnkraftverket betecknas nu som en sexa på den sjugradiga olycksskalan, uppger franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN enligt AFP.

Sex innebär allvarlig olycka och sju stor olycka. Olyckan i Tjernobyl 1986 betecknades som en sjua på skalan.

– Olyckan har tagit en helt ny dimension jämfört med i går. Det står klart att vi är vid nivå sex, säger Andre-Claude Lacoste, ordförande vid den franska kärnsäkerhetsmyndigheten till nyhetsbyrån AFP.

Vidhåller en fyra

Man Japans kärnkraftsmyndighet vidhåller sin bedömning och behåller nivån 4 på den sjugradiga skalan, uppger TT.

– Det kunde fransmännen hållit för sig själva. Jag säger inte att deras bedömning är fel, men vi gör inget sådant uttalande i dag, säger Lars Gunsell vid Strålsäkerhetsyndigheten till TT.

Han påpekar att det är det drabbade landet som ska göra den första bedömningen och i andra hand det internationella atomenergiorganet IAEA.

– Det är inte upp till andra länder att publicera siffror, upprepar han.

"Litar bara på IAEA"

En orsak till att internet på tisdagen var fullt av uttalanden och rykten är att många misstror det japanska energibolaget Tepco som äger de drabbade reaktorerna.

De bekräftades väl också av att den japanska premiärministern Naoto Kan i dag enligt Financial Times oanmäld tog sig in på ett möte hos Tepco och begärde besked om vad som egentligen pågår i bolagets kärnkraftverk.

– Vi litar på informationen vi får från de japanska myndigheterna via IAEA. Vi tittar givetvis också på vad Tepco och japanska medier säger, men den enda källan som vi litar fullständigt på är IAEA, säger Lars Gunsell till TT.

”Alla måste ut”

Japans premiärminister Naoto Kan gick ut och varnade i tv i natt:

– Radioaktivitet har spridits från reaktorerna. Alla måste ut ur evakueringsområdet nu.

Vinden blåser mot Tokyo

Trots de lugnande beskeden växer nu oron för radioaktiv strålning i Tokyo. I staden Maebashi, tio mil nordväst om Tokyo, var strålningen på morgonen tio gånger så hög som normalt och meteorologer varnar för att vinden blåser åt sydväst. Det skulle kunna föra radioaktivitet från Fukushima 1 in över jättestaden. Vinden väntas dock vrida sig till västlig, vilket skulle föra radioaktivitet ut över Stilla Havet istället.

Sent i natt svensk tid kom också rapporter om förhöjd strålning i Tokyo, 25 mil från kärnkraftverket.

TT:s utsända i Tokyo rapporterar om långa köer till biljettdiskarna på tågstationen Tokyo Station. Bland de köande var många barnfamiljer.

– Det är inte säkert här. Jag är väldigt nervös för vad som kan hända, säger 29-åriga Yoshie Natsumo, som vill till familjens hemstad Okayama, nära Hiroshima i södra Japan till TT.

Klicka på grafiken för att se den i större format.   Klicka på grafiken för att se den i större format.

Strålningsdoser

  Strålning mäts i enheten sievert.

  Årsgränsen för en anställd på ett kärnkraftverk är 50 millisievert.

  Årsgränsen för en vanlig svensk är 4 millisievert.

  Vid en dos av 1 sievert (1 000 millisievert) får man tillfällig strålningssjuka med symptom som illamående och kräkningar.

Källa: TT och AFP

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet