Dagens namn: Gudmund, Ingemund
Årets Dagstidning.

Johan
Hakelius

Tidigast upp på morgonen vinner

Vill du ha ett moraliskt övertag finns ett oslagbart sätt.

Prova det här: ring en bekant på mobilen, en vanlig vardag. Inte alltför tidigt, sisådär 9–10 på förmiddagen. Antagligen är din kompis på jobbet. Skyfflar papper, skyfflar betong, skyfflar ner snoriga ättelägg i bävernylonoveraller – vad jobbet nu handlar om. Det tutar, det klickar, det hallåas. Då slår du till.

Säg inte ”Hej, det är ?”. Säg inte ”Tjenare!”. Säg bara: ”Väckte jag dig?”

Tre små ord som garanterat får folk på defensiven. Du kommer att höra ett indignerat strupsnörp i andra änden. Sedan kommer hela svadan om att här har det minsann varit uppstiget i flera timmar, tack så väldigt mycket. Mer än så: det har diskats och tvättats och bytts blöjor och cyklats och ? Ja, det den uppringda vill göra klart är att det FAKTISKT har försiggått flitigt samhällsbyggande sedan svinottan, så det så!

 

Då har du vunnit. Så där håller bara folk på när de vet att de har hamnat i ett hopplöst underläge. Och de har rätt. För världsreligioner må ha snickrat på budord och gyllene regler i årtusenden. Moralfilosofer må ha tuggat skäggen toviga i försök att skilja syndiga människor från dygdiga. Men när allt kommer omkring är det bara en sak som räknas: man får inte ligga och dra sig.

När folk ska skryta med sin karaktärsdanande uppväxt dröjer det aldrig mer än ett par skiljetecken förrän man får veta att de steg upp klockan fyra. Folk som skickar arbetsmejl 10 eller 11 på kvällen omtalas med sorgsna huvudskakningar. Det kall­as att ”vända på dygnet” och anses som ett förstadium till medicinering. Men folk som skickar arbetsmejl 5 eller 6 på morgonen blir föremål för bävande beundran. Vilka klippor!

 

Vi vet ju alla att det är skitprat. Men det funkar ändå. Först upp vinner.

Här är mitt tips: vill du bli moralisk kung 2007 behöver du inte bli godare, flitigare eller generösare. Se bara till att redan sitta på plats vid frukostbordet när de andra masar sig upp. Kom först till jobbet. Tidsinställ dina mejl så att de alltid går i väg mellan 5 och 6 på morgnarna, oavsett när du skriver dem. Så enkelt är det.

Och skulle det ringa på mobilen, så där vid 9-tiden, svara inte med ett ”hallå”. Svara med ett ”Redan uppe?”, innan jäveln i andra änden hinner fråga om han väckte dig.

Johan Hakelius

Johan Hakelius

Visa fler