Det är mjölkbrist i Bregottfabriken

En alltmer sällsynt syn i svenska hagar. Kobristen breder ut sig.
En alltmer sällsynt syn i svenska hagar. Kobristen breder ut sig.Foto: ROGER LUNDSTEN
KOLUMNISTER

Ett nytt margarin.

Ska det vara något att skriva hem om?

Jepp, eftersom hela problematiken med mat i Sverige finns nedkokad i plastbyttan.

I takt med att allt fler ratar salvorna som kallas margarin rusar försäljningen av smör-rapsoljeblandningen Bregott i höjden.

Så pass att Arlas svenska mjölk inte räcker till utan man måste – i alla fall i perioder – också tillsätta finsk och dansk mjölk.

I Finland har branschen precis som i Sverige sagt nej till foder från genmodifierade, GMO, ­grödor, främst soja.

I Danmark utfodrar bönderna sina kossor med det i varierande utsträckning.

Aaah, det har fått Milko att vädra morgonluft och de lanserar nu sin kopia Bredbar.

I ett försåtligt pressmeddelande lyfter man fram att Bredbar är helt GMO-fritt och syftar på att all grädde är svensk och därmed har korna inte matats med genmanipulerat käk.

Men, vilket Milko mycket väl vet, det finns ju inte ett spår kvar av genmaterial från sojabönorna i mjölken lika lite som det finns genmaterial från svensk klöver.

Det är väldigt ohederligt av Milko och de kan dra ner dumstruten över öronen nu.

Frågan är då varför Arla, trots att man måste ha anat att inblandningen av dansk mjölk skulle utmålas som om Bregott kryllar av små elakingar, inte bara använder svensk mjölk.

Därför att den inte räcker till.

I Sverige minskar antalet mjölkkor i stadig takt sedan många år eftersom det är få mjölkbönder förunnat att göra sitt jobb lönsamt. Mjölken är för billig, helt enkelt.

På Arla ger man livsmedelskedjorna skulden för den makt de skaffat sig och den prispress de utövar utan att behöva ta några konsekvenser, som att det svenska jordbruket dör ut, exempelvis.

Ica svarar att de visst värnar den svenska mjölken men inte betalar mer i inköpspris utan garantier att extraslanten går direkt ner i bondens overallficka.

Och som vanligt har vi som köper och dricker mjölken ingenting att säga till om i saken.

FAKTA

Yes!

Nu har jag löst problemet med degiga korv- och hamburgerbröd. Köper jag hamburgare tar jag bara underbrödet och köper jag en kokt med bröd ber jag att få dem separat à la dansk modell och kan ta lagom mycket bröd.

Nja!

Jag har ingenting emot att folk snacksar på chips men jag ogillar att Estrella nu vill lura in oss i en chipskultur där man stoppar i sig gottiset som mellanmål med sin lansering av de tjockare Proviant.

I kväll köper jag ...

…Goohs Kycklinglårfilé i äppelcidersås och rotmos. Den lanseras som ny rätt men jag har ätit den tidigare och det är min absoluta färdigmatfavvis.