Bidrag eller avdrag - det är frågan

KOLUMNISTER

I socialdemokraternas valmanifest nämns ordet rättvisa på ett ställe. Sysselsättning är inte med alls.

Moderaterna däremot lyckas få med alla paradfrågor. Till och med försvaret.

Göran Persson och Bo Lundgren möttes i en första valduell i SVT:s Aktuellt. Från s-högkvarteret sågs debatten som en vänlig gest mot moderaterna. Persson skulle hjälpa Lundgren in i centrum av valrörelsen för att höja temperaturen.

Det senare är det säkert många som längtar efter. Årets upplaga av kampen om Rosenbad har hittills inte varit någon rafflande föreställning. Frågan är om väljarna orkar till sista avsnittet.

Duellen föregicks av att huvudkonkurrenterna om makten presenterade sina valmanifest, program för vad respektive parti vill åstadkomma fram till riksdagsvalet 2006.

Olika syn på skatten

På en punkt skiljer de sig dramatiskt åt. Medan moderaterna vill sänka skatterna med 80 miljarder så pekar socialdemokraterna inte ut en enda tänkbar skattesänkning. Det stora slaget om makten står uppenbarligen mellan dem som vill sänka skatten och dem som påstår sig inte vilja göra det.

Också på en annan punkt finns en ideologisk skiljelinje. Medan moderaterna satsar på avdrag, exempelvis för barn och hushållstjänster, väljer socialdemokraterna bidrag. Någon gång under mandatperioden kommer barnbidraget att höjas med en hundralapp.

Slående är dock hur partierna förhåller sig till sina traditionella väljargrupper.

Moderaterna, en gång partiet för disponenten, skolläraren, prosten och översten, får in alla sina gamla paradfrågor. Skatten, skolan, polisen och försvaret.

Lämnar traditionen

Socialdemokraterna däremot börjar lämna sina gamla honnörsord bakom sig. Ordet sysselsättning lyser med sin frånvaro.

Solidaritet letar sig in på ett ställe på sista sidan.

Och rättvisa får vänta ända till tredje raden från slutet.

Skillnaderna är talande. Medan moderaterna inte vill släppa ifrån sig sina traditionella väljargrupper letar sig socialdemokraterna mot mitten på fler sätt än genom nya paradord.

Det tillhör inte vanligheterna att socialdemokraterna föreslår fler nya poliser än moderaterna.

Lena Mellin