Kan man lita på Persson?

KOLUMNISTER

Kan man lita på statsministern?

Javisst.

Frågan är bara när.

Det handlar om något så trivialt som lunchen på statsministerns residens på Kristi himmelsfärds dag.

Göran Perssons gode vän Björn Rosen-gren, 62, tidigare näringsminister och nu direktör i Stenbecksfären, skulle gifta sig med journalisten Helena Segnestam, 39.

Smaken är olika

Vigseln förrättades på Harpsund av Göran Persson, som också stod värd för bröllopsmåltiden. Brudparet anlände i Rosengrens röda Jaguar.

Evenemanget bevakades av Aftonbladet.

Statsministerns press-sekreterare Anna Helsén förmedlade detaljerna om festen, bland annat menyn.

Enligt henne serverades kålsoppa, inkokt strömming och rabarberkompott. Uppgifterna om måltiden hade hon fått av statsministern.

Helsén funderade, precis som många av Aftonbladets läsare, över den sparsmakade, för att inte säga direkt tråkiga, matsedeln. Men smaken är ju olika.

Även Expressens kulturchef reagerade.

- Gåslevervänstern är död. Strömmingssossen regerar, skrev Per Svensson.

Han kunde lika lite som någon annan tro att statsministern ljuger om en bröllopsmeny.

Han utgick, precis som de flesta andra skulle ha gjort, från att fakta är korrekta när press-sekreteraren gör sitt jobb och berättar vad Göran Persson sagt.

Statsministern är mycket nöjd med sitt skämt.

Han tycker det är jätteroligt att fel meny trycktes i Aftonbladet.

Inte avundsjuk

Ännu roligare är det att den inkokta strömmingen nådde kultur-Expressen.

Ingen blir avundsjuk om Göran Persson har roligt.

Tvärtom. Kan en påhittad matsedel göra statsministern lycklig förstår man hur trist han har det. Man unnar honom det extra hånskrattet om det piggar upp.

Det är konsekvenserna som oroar.

I vilket skymningsland hamnar vi om statsministern gör det till sitt jobb att ljuga?

Till och med om något så obetydligt som en bröllopsmeny.

Menyn enligt Persson

Den riktiga menyn

Lena Mellin