Vad är det för tomte EU fått?

KRAFTLÖS Trots att van Rompuy ska vara EU:s mäktigaste man visar han varken upp kraft eller någon jävlaranamma.
Foto: AP
KRAFTLÖS Trots att van Rompuy ska vara EU:s mäktigaste man visar han varken upp kraft eller någon jävlaranamma.
KOLUMNISTER

Han läser innantill.

Han har inget intressant att säga.

Han verkar kraftlös.

Vad är det för tomte som blivit Europas mäktigaste man?

På pappret började Herman Van Rompuy jobbet som EU:s permanente ordförande redan i december. I praktiken tillträdde han på nyårsdagen sedan Fredrik Reinfeldt lämnat över ordförandeklubban.

Nu besöker han de 27 medlemsländerna för att förbereda sitt första toppmöte. Det äger rum om knappt en månad. I går stod det Stockholm på biljetten och Reinfeldt i almanackan.

Livet i EU är inte oproblematiskt, långt därifrån.

Ekonomierna backar. I exempelvis Tyskland minskade BNP förra året med fem procent, den största tillbakagången sedan andra världskriget.

Medlemsländerna har skuldsatt sig upp över öronen för att rädda de finansiella systemen – och medborgarnas välfärd.

Mer än var tionde EU-medborgare i arbetsför ålder går utan jobb.

En snabbt åldrande befolkning ska tas om hand – och finansieras.

Det finns alltså en del att ta itu med för Van Rompuy, 62, haikudiktare och tidigare belgisk statsminister.

Men den man som stegade upp på podiet i Rosenbad i går eftermiddag signalerade varken kraft eller jävlar anamma. Snarare tvärtom.

Han läste upp en nedskriven inledning, förvarad i en grön pappmapp. Och sa ungefär samma saker som när han valdes i november. Nämligen att 2010 blir utmaningens år för EU, både vad det gäller klimatet och ekonomin.

Och att det gäller att få fart på tillväxten för att kunna finansiera den europeiska sociala modellen, ”vårt sätt att leva”.

Nog så riktigt. Men knappast bedövande i sin insiktsfullhet.

Van Rompuy är EU:s motsvarighet till USA:s Obama, Kinas Hu och Indiens Singh. Det är han som kommer att stå främst när EU möter ledarna för världens viktigaste länder.

Det är Van Rompuy som, i alla fall på skissblocket, ska leda det brokiga EU in i framtiden. Men risken förefaller överhängande att det blir som vanligt. Nämligen att Tyskland och Frankrike och möjligen Storbritannien bestämmer.

I går ville Rompuy först bara svara på en enda fråga på presskonferensen. Men det är inte bara den sociala välfärdsmodellen som är ett europeiskt adelsmärke. Det är även öppenhet och transparens.

Van Rompuy verkar inte vara helt rätt man för jobbet.

FAKTA

Fem smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll

”Hypokondriker ska åka förstaklass”

Den som lider av svininfluensa hinner under en Atlantflygning smitta 5–10 medpassagerare i ekonomiklass. I förstaklass smittas högst en eftersom avståndet mellan passagerarna är större. Slutsats – hypokondriker ska åka fint på tåg och flyg.

”Hur törs Papandreou?”

Greklands regering under ledning av socialisten Georgios Papandreou hanterar ett statsfinansiellt haveri. I ett försök att få ordning på ekonomin höjdes alkoholskatten med omedelbar verkan med 20 procent. Modigt i retsina- och ouzoland.

”Det unnar man inte norrbaggarna”

Chefsekonomen på Norges största bank DNB Nor hävdar att Norges BNP kan bli större än Sveriges under året. Han tror också att den svenska kronan kommer att falla ytterligare jämfört med den norska. Lillebror håller på att bli storebror.

”Han kanske helt enkelt bara hade fel”

Andreas Carlgren (C) försvarade vargjakten med att stammen är genetiskt svag och lider av missbildningar. Var det bluff eller okunskap? Endast miljöministern vet. De skjutna vargarna led i alla händelser i värsta fall bara av små skavanker.

”Googlekriget kan bli hur stort som helst”

Google har utsatts av en hackerattack av personer i Kina. Motdraget var att ta bort censuren på den kinesiska sökmotorn. I väst, och delar av Kina, hyllas beslutet. Andra tycker det är fel att släppa in västerländsk dekadans. Vad blir nästa drag?

Veckans citat

”EU och 15–16 länder till står för 90 procent av utsläppen.”

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tror att de nya klimatsamtalen måste starta i en mindre krets av länder.

”Om man vill göra en liten förmögenhet på Saab måste man ha en stor förmögenhet.”

General Motors vice ordförande Bob Lutz gör reklam för sitt företag