Rapparen är farlig för barn i Ungern

Läs Lena Mellins kolumn

CENSURERAS Den 52-årige rapparen Ice-T har hittills åkt fast för att köra hunden till veterinären utan säkerhetsbälte. Ändå får hans musik bara spelas efter klockan 21 för att barn och ungdomar inte ska skadas, enligt Ungerns nya hårda medielag.
CENSURERAS Den 52-årige rapparen Ice-T har hittills åkt fast för att köra hunden till veterinären utan säkerhetsbälte. Ändå får hans musik bara spelas efter klockan 21 för att barn och ungdomar inte ska skadas, enligt Ungerns nya hårda medielag.Foto: ap
KOLUMNISTER

Rapparen Ice-T får inte framträda i ungersk radio före klockan 21. Innan dess kan landets barn och ungdomar skadas av hans musik.

Ett skämt? Tyvärr inte.

Den 1 januari blev Ungern ordförande i EU. Samma dag trädde landets nya medielag i kraft.

Det är en lag som borde göra envåldshärskare gröna av avund. Men Ungern är ingen totalitär stat. Det är en demokrati och ska, enligt EU:s grundlag, bygga på respekt för de mänskliga rättigheterna.

Men där finns nu en lag som säger att medierna ska vara balanserade. Innehållet i tv, radio, tidningar och på nätet ska, bland annat, skydda samhällets intressen och visa respekt för mänsklig ”värdighet.”

Vad som avses med det är oklart. Men en fingervisning kom i lördags. Då slog den nya medie­myndigheten fast att det var fel av radiokanalen Tilos att spela Ice T:s ”Warning, it’s on” i en 17.30-sändning i september.

Det var för tidigt. Barn och ungdomar kunde påverkas negativt.

Kanalen hävdade att den engelska och slangspäckade texten var svår, till och med omöjlig, att förstå för de flesta. Men det bet inte.

Efter domstolsprövning hotas nu radiokanalen av mångmiljonböter, upp till 6,5 miljoner kronor. En redaktion som enligt myndigheten inte är balanserad kan alltså tvingas stänga eftersom de inte har råd med böterna.

Ice-T själv är superglad. Den 52-årige rapparen fick en oväntad skjuts i karriären.

Mindre glada är EU-kollegerna. Kritik har kommit från EU-kommissionen, Tyskland, Frankrike, Luxemburg och Storbritannien. Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson kallar medielagen ”djupt oroande”. OSCE, den europeiska organisationen för samarbete och säkerhet, manar Ungern att tänka om.

Mediemyndigheten leds av fem personer från premiärminister Victor Orbans regerande Fidesz-parti, som fick två tredjedelar av rösterna i 2010 års parlamentsval. Chefens ämbetsperiod är extra lång, nio år.

Ett medieombud får rätt att vända upp och ner på en redaktion om den luddiga medielagen kränkts.

De ungerska medierna har självklart protesterat högljutt med vita förstasidor, satir och tunga argument. Men utan framgång.

I söndags hölls en tyst minut för medierna i den statliga radion. Programledaren och redaktören avsattes självklart omedelbart.

Den 7 december träffade Victor Orban statsminister Fredrik Reinfeldt i Stockholm. De pratade om det ekonomiska läget.

Synd att de inte tog upp vikten av pressfrihet också.

FAKTA

Fem smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll

”Det blir inte detsamma utan Rick”

Rick Falkvinge har lämnat ordförandeposten i det parti han själv skapat, Piratpartiet. Efterträdaren heter Anna Troberg. Men blir partiet verkligen detsamma utan den lite oborstade och gränslöse Rick, född som Dick Greger Augustsson? Tror inte det.

”SVT vinglar värre än kråkan”

Karin Hübinette fick sluta som programledare för Agenda när hennes syster blev minister (däremot funkade det när hon var riksdagsledamot). Men Meta Bergqvist, gammal kungaflamma som firat kungens 50- och 60-årsdag får producera ”Året med kungafamiljen”.

”Själv ser han givetvis ganska smal ut”

Stefan Hanna (C), kommunalråd i Uppsala krävde en tjockisskatt eftersom de som äter och dricker mer än normal utsätter samhällsekonomin och vården för stora påfrestningar. Det fick kritik. Men skam den som ger sig, varför inte en cykelskatt? Cyklister gör sig ofta illa.

”Ett gott råd – skriv väldigt lite på Fejjan”

En man som via ett bemanningsföretag jobbade på Volvo Powertrain i Skövde skrev följande på Facebook: ”En dag kvar av veckan på detta dårhus”. Det kostade honom jobbet. Överkänslig arbetsgivare kan tyckas men så ser det ut i dagens anställningsvärld.

”Han får nog svårt att sälja lotter nu”

Postkodlotteriet i Sverige låter 27 procent av inkomsterna gå tillbaka till välgörenhet. Den holländska motsvarigheten ger tillbaka hälften. Chefen i Sverige, Niclas Kjellström-Matseke, tjänar 147 000 kronor i månaden, plus bonus. 2009 blev det 5,7 miljoner.