Ny folkrörelse mot E i maten

KOLUMNISTER

Är du också med i E-rörelsen?

I den smygande folkrörelsen, där du står och vrider och vänder på en burk och kisar efter E:n.

E320, E321, E471, E110, E122, E124.

E61 och E538.

Eller spanar efter ett av de ca 2 800 fejkade aromämnena. Ett säkert tecken på att livsmedelsindustrin i detta nu försöker trycka på dig vatten eller luft. Emulgeringsmedel, fyllnadsmedel, stabiliseringsmedel, förpackningsgas eller ytbehandlingsmedel.

Ja, vad som helst.

Bara det inte är den där härliga råvaran som du tror att du betalar för.

Min vän Sigge, 50+ och tvåbarnspappa, har just upptäckt E:na och gått med i E-rörelsen.

Gått med?

Nja, det är nog han, som utan att veta det, är själva grundaren av den här pyrande folkrörelsen.

Och i lunchkön berättar om sin sista veckohandling på Ica Maxi i Sickla. Hur han fick gå igenom hela ostsortimentet. Hur han med en terriers outtröttliga bökande forcerade tre stycken ostdiskar i sin jakt på en ost utan E. Och hur han till sin besvikelse upptäckte, att inte ens hans egen mormors mors ost, den världsberömda Västerbottensosten, var utan E.

Och hur han till sist hittade en finsk emmenthaler utan E. ”Och då köpte jag den”, säger han och tillägger: ”Det fanns inte en enda svensk ost utan E.”

Så bar det av till gräddhyllan, där Sigge upptäckte att den feta och nyss lanserade grädden innehöll både vatten och E.

”Ju mer vatten desto mer E”, säger han. ”Ju mer vatten man pytsar i, desto mer måste man dölja med E.”

Och så vidare till marmeladen: ”Jag gick igenom 17 syltburkar och det fanns inga burkar utan E.

Till sist hittade jag en serbisk delikatessylt.

Jättegod med stora hallon i.”

Tokodlat.

Genodlat.

Giftodlat.

Det här handlar inte bara om hur livsmedelsindustrin E-bombarderar maten, menar E-rörelsens grundare Sigge, 50. Det handlar också om hur vi odlar och vad vi odlar. ”Bakom den här manipulationen av maten finns en vansinnesindustri som bara vill vinstmaximera. Till priset av att en hel värld blir feta och får en massa sjukdomar.”

Pastor Sigge, 50, står nu vid kassan och ska betala för två säkert E-sjuka kycklingbröst. Han viftar med några sedlar och sammanfattar sitt E-resonemang:

”Det är på alla E:na som du ser att maten är dålig.”