Hon har 30 miljoner skäl att vara lycklig

I över fyra år har älskarinnan och grannarna krigat om arvet efter Schein

I flera år var Eva Fischer Harry Scheins älskarinna – trots att hon samtidigt var gift med ambassadör Karl Fischer. Och nu har Svea hovrätt gett henne rätt till ett arv på 30 miljoner kronor.
Foto: Foto: björn elgstrand
I flera år var Eva Fischer Harry Scheins älskarinna – trots att hon samtidigt var gift med ambassadör Karl Fischer. Och nu har Svea hovrätt gett henne rätt till ett arv på 30 miljoner kronor.
KOLUMNISTER

Harry Scheins arv på 30 miljoner går till Eva Fischer.

Svea hovrätt avgjorde i går en gång för alla den bisarra striden mellan älskarinnan och grannarna.

Låt oss börja med bakgrunden:

Harry Schein avled den 11 februari 2006 och lämnade efter sig ett arv på 30 miljoner, en förmögenhet som i enlighet med testamentet skulle tillfalla Eva Fischer.

Men plötsligt dök Scheins hushållerska upp med ett nytt testamente som hon påstod sig ha hittat fastklistrat under hans köksbord.

Förvirrade de sista åren

Enligt detta skulle den gamle kulturprofilens grannar, makarna Baldring, ärva, bortsett från en miljon som skulle tillfalla hushållerskan och 100 000 kronor som Fischer trots allt skulle få.

Detta testamente var bevittnat av två män som Schein, svårt förvirrad under sina sista år, påstods ha ropat in från gatan.

Svea hovrätt skriver i sin dom att det inte varit helt lätt att reda ut alla turer:

”Utredningen i målet rör en rad märkliga, svårförklarade och egenartade förhållanden. Sambanden mellan de händelser som omvittnats i målet kan närmast beskrivas som gåtfullt.”

Ingvar Carlsson vittne

Ett annat sätt att uttrycka det är att tvisten är en av de knasigaste som över huvud taget hamnat i en svensk domstol.

När Fischer i maj 2007 stämde Björn och Solveig Baldring åberopade hon bland annat vittnesmål med förre statsministern Ingvar Carlsson och författaren Birgitta von Otter som bevis för i vilket dåligt skick deras vän Schein var i slutet av sitt liv.

Rättegången i Attunda tingsrätt i november 2009 var inte vacker.

Fischer berättade i detalj om hur hon under många år var Scheins älskarinna.

Detta samtidigt som hon var gift med den förre ambassadören Karl Fischer.

Och Björn Baldring berättade en märklig historia om hur han en kväll träffade Schein på gatan och blev hembjuden. Schein pratade om kvinnor han haft och knackade plötsligt i köksbordet och sa ”här finns en hemlighet”.

Tingsrätten trodde inte på det nya testamentet, och hovrätten avfärdar det med motiveringen att Schein var fysiskt och psykiskt försvagad av ålder och alkoholmissbruk och saknade förmåga att skriva texten.

Domstolen finner det också osannolikt att han skulle skänka hela sin förmögenhet till ett par han inte hade en djupare relation till.

Tvingas betala advokatkostnader

Fischers advokat, Bertil Södermark, säger att hon blev mycket glad över domen.

– Åh, vad skönt, var hennes spontana kommentar.

Förlorarna tvingas nu betala Eva Fischers advokatkostnader på 3,5 miljoner kronor.

Södermark ska begära säkerhet för att rättegångskostnaderna verkligen betalas, något som i regel sker genom att den som förlorat tvingas betala en viss summa till domstolen.

Domen i går kan betyda att Baldrings tvingas sälja sitt hus i Danderyd. Paret hälsar via sin advokat Olof Nilsson att de inte har några kommentarer.