Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

När ska EU ta sitt ansvar för flyktingarna?

Krigen i Mellanöstern och andra konflikthärdar kan tyckas långt bort men de påverkar Sverige och Europa i högsta grad.
På fem år har antalet flyktingar som kommer till EU nästan fördubblats. Och värre blir det.
Sverige är ett av de länder som tar emot flest. När ska resten av EU ta sitt ansvar?

2009 tog EU sammantaget emot närmare en kvarts miljon asylsökande. 2013 en bit över 400 000.
Tre av EU:s 28 länder tog förra året emot långt över hälften av dessa flyktingar. Tyskland (cirka 125 000), Frankrike (65 000) och Sverige (55 000). Sett till storleken på den egna befolkningen toppar Sverige överlägset mottagandet.
Med de nya flyktingkatastrofer som vi ser i exempelvis Irak, Södra Sudan och Centralafrikanska Republiken kan vi vara rätt säkra på att den siffran ökar kraftigt både i år och nästa år.

Grannländer bär tyngsta bördan

Även om de flesta flyktingar stannar i hemlandet eller i något av grannländer är det alltid en grupp som söker sig till Europa. Av de en och en halv miljon irakier som nu flytt sina hem efter Islamiska statens brutala framfart kommer att antal att komma till Sverige.
Inte för att de vill lämna sina hem utan därför att de inte längre känner sig trygga i sitt hemland och inte ser någon framtid där efter dryga tio år av strider, terror och inbördeskrig. Eftersom många irakier, inte minst kristna, sedan tidigare bor i Sverige är det hit många kommer att söka sig.

I Syrien är inbördeskriget inne på sitt fjärde år utan några som helst tecken på att upphöra. Kriget har gett upphov till den värsta flyktingströmmen i modern tid. Grannländerna bär den tyngsta bördan men av de som flyr längre bort är Sverige ett av huvudmålen. De syrier som lyckas ta sig hit får nästan alla uppehållstillstånd.
Bortsett från krig och konflikter kommer ett stort antal flyktingar från Afrika i jakten på ett bättre liv. Många lyckas ta sig till Europa tack vare att Libyen kollapsat som stat. Smugglarligor kan härja fritt och utnyttja människors dröm om ett bättre liv. Om de drunknar på vägen över havet struntar de i. Bara de fått betalt.
Allt detta är ett tydliga bevis på hur mycket vi påverkas av det som händer i vår omvärld. Många som sitter framför tv-apparaterna och förfasar sig över allt elände i världen tror kanske att de är skyddade. Men så funkar det inte. På ett eller annat sätt landar konflikterna till slut i svenska städer och samhällen.
Vare sig vi vill det eller inte.

Rimligt att fler delar på ansvaret

Däremot kan man ställa frågan om det verkligen är rimligt att ett fåtal länder ska ta emot en väldigt stor del av dem som behöver skydd. EU har gemensamma regler om flyktingmottagande och då vore det också rimligt att fler länder delade på ansvaret.
Det är bra att Sverige tar emot många flyktingar. På lång sikt är det bra för Sveriges ekonomi och gör att vi betraktas som ett humant land. Men på kort sikt går det inte att komma ifrån att det är en kostnad och innebär problem med att hitta bostäder, sysselsättning med mera. Andra borde göra mycket mer.

I dag finns ett antal tämligen välbärgade länder bland dem vår granne i öster, Finland, som tar emot väldigt få flyktingar. I Finlands fall 3 238 asylsökande för hela 2013.
På olika sätt försöker dessa länder försvåra för flyktingar att ta sig in. Genom en väldigt sträng och ogenerös prövning av vilka som ska få asyl försöker de skaffa sig ett rykte som "omöjliga". Flyktingarna ska helt enkelt välja andra länder som har rykte om sig att vara mer generösa, som Tyskland och Sverige.
Finland är inte ensamma. Listan är lång på länder som inte drar sitt strå till stacken.