Dagens namn: Viola
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Krim

”Aldrig träffat en människa med så totalt självförakt”

Advokaten om läkaren som misstänks ha hållit kvinna fånge i bunker

Den 38-årige läkaren är helt inställd på att han kommer att dömas till fängelse för att ha hållit en kvinna fånge i sin specialbyggda bunker.

Under de långa förhören med honom i rättegången har han berättat om vad han gjort – och varför.

– Jag har aldrig någonsin träffat en människa med så totalt självförakt. Det är ingen ursäkt, men det är en förklaring, säger läkarens advokat Mari Schaub.

Rättegången mot läkaren, som står åtalad för människorov och grov våldtäkt av en kvinna i 30-årsåldern ska avslutas i dag i Stockholms tingsrätt.

Men förhören har dragit ut på tiden och rätten är i nuläget inte säker på att man kommer hinna med pläderingarna som planerat.

Ovanligt fall

Fallet har väckt stor uppmärksamhet, inte bara i Sverige utan världen över, på grund av hur ovanligt det är.

Den 38-årige läkaren byggde under fem års tid en bunker bredvid sitt hus i Skåne. En ljud- och ljusisolerad bunker med två säkerhetsdörrar av metall försedda med elektroniska kodlås och en tillhörande, insynsskyddad rastgård – en bunker anpassad för att hålla människor instängda i flera år.

I polisförhör har läkaren själv sagt att det var en partner han ville ha.

– Flickvän skulle kanske vara den bästa termen. Ja, nu blir det förstås ingen flickvän i dess ordinarie bemärkelse, det förstår ju till och med jag.

”Fick panik”

38-åringens offer blev en kvinna i 30-årsåldern som han drogade och förde till bunkern.

Han höll henne där i sex dagar.

– Han sa att han tänkte ha mig där i ett par år och då får jag ju väldig panik och börjar skaka i hela kroppen. Jag visste inte vad som skulle hända. Om han skulle tortera mig, ­döda mig eller våldta mig, har kvinnan sagt i polisförhör.

LÄS OCKSÅ PLUS Kidnappningen – hans sätt att skaffa flickvän  

Enligt läkarens advokat är han inställd på att dömas till fängelse.

– Han har ju erkänt så han ser det som en självklarhet. Sedan har han inte erkänt människorov utan olaga frihetsberövande, säger advokat Mari Schaub.

Dubbel personlighet

Schaub säger att hon under de snart sex månader hennes klient suttit häktad lärt känna honom och slagits av hans, som hon beskriver, dubbla personlighet.

– Här har du en man som å ena sidan jobbar med flyktingar på Röda korset och å andra sidan begår den här handlingen. Den rättspsykiatriska undersökning som gjorts av honom visar att han lider av psykisk störning men inte av den natur att han inte kan dömas till fängelse.

Den 38-årige läkaren har under förhören i tingsrätten som hållits bakom stängda dörrar berättat vad han gjort, men enligt advokaten på ett till synes känslokallt vis.

– Det här är en person som har ett totalt försvar i sitt sätt att kommunicera. Han blir ju väldigt pressad och för honom blir det då extremt svårt att använda ett känslomässigt uttryckssätt, det skulle vara som att han plötsligt skulle börja tala esperanto. Han kan uppfattas som känslokall men han är inte det. Han är bara så van vid att totalt förtrycka allt vad känslor heter.

Kvinnan var chockad

– Jag har aldrig någonsin träffat en människa med så totalt självförakt, med sådana depressiva symptom. Det är ingen ursäkt för det han har gjort, men det är en förklaring, säger läkarens advokat Mari Schaub.

Förutom de brott som 38-åringen nu står inför rätta misstänkt för utreds han för ytterligare brott. Det handlar om två fall av försök alternativt förberedelse till olaga frihetsberövande eller människorov

– Han har delgetts misstanke om det men han nekar till det. Om det leder till något eller inte får vi se, säger advokat Mari Schaub.

Jens Högström är offrets målsägarbiträde.

För kvinnan har rättegången varit svår.

Högström har tidigare sagt:

– Inledningsvis var hon chockad, sedan lättad över att ha klarat sig, samtidigt som det varit jobbigt att inse hur illa det kunde gått.

Han berättar att kvinnan i vardagen kan kastas tillbaka in i mardrömmen.

– Det kan vara ett ljud, eller någon upplevelse som påminner henne om det hon varit med om.

Kriminalfall
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet