Ett praktgräl – men ingen minns Hillary

NYHETER

NEW YORK. Nu har den riktiga valkampen börjat i USA – mellan Barack Obama och John McCain.

– Han må säga att han tänker följa bin Ladin till helvetets portar, men hittills har McCain bara följt George Bush, säger Obama i ett nytt angrepp på rivalen.

bara Två kvar John McCain och Barack Obama har börjat gräla på allvar och uppför sig som om de redan var valda presidentkandidater.
bara Två kvar John McCain och Barack Obama har börjat gräla på allvar och uppför sig som om de redan var valda presidentkandidater.

I formell mening är vare sig John McCain eller – allra minst – Barack Obama presidentkandidater ännu, men de uppträder bägge som att de redan vunnit primärvalen.

Kort sagt:

De har börjat kampanja mot varandra.

Senaste trätoämnet är al Qaidas närvaro i Irak.

I den demokratiska debatten i går natt förklarade Obama att han oaktat sina invändningar mot det pågående kriget förbehåller sig rätten att skicka trupper till landet om det visar sig att terrororganisationen upprättar baser i Irak.

”Löjeväckande”

I går replikerade McCain.

– Det är ju remarkabelt att säga att man kan tänka sig att skicka trupp om al-Qaida upprättar bas i ett land där de redan gjort det, hette det under ett möte i Texas.

– Är Obama verkligen inte medveten om att al-Qaida fortfarande är närvarande i Irak?

Obama svarade under ett eget möte i Ohio att hans uttalande var taget ur sitt sammanhang och att det var löjeväckande av den republikanske rivalen att försöka antyda att han inte visste det.

– Jag vet att att al-Qaida befinner sig i Irak. Men jag vet också att de inte fanns där förrän George Bush och John McCain beslutade sig för att invadera landet, fortsatte Illinois-senatorn.

– Han må säga att han tänker följa bin Ladin till helvetets portar men hittills har McCain bara följt George Bush.

Som sagt, den ”riktiga” valrörelsen tycks redan ha börjat ...