Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Jordskredsseger för Clinton i natt

NEW YORK. Hillary Clinton bärgade en ännu större seger än väntat i South Carolina i natt.

Nu siktar hon på storslam under Super Tuesday om ett par dygn.

– Från och med i morgon är den här kampanjen nationell. Men jag tar ingen och inget för givet och tänker kämpa för varje röst, lovade den förra utrikesministern 

I sitt segertal gick Hillary Clinton i polemik mot Donald Trump: ”I motsats till vad ni hört behöver vi inte göra Amerika ”great again”. Amerika har aldrig upphört att vara ”great”.   I sitt segertal gick Hillary Clinton i polemik mot Donald Trump: ”I motsats till vad ni hört behöver vi inte göra Amerika ”great again”. Amerika har aldrig upphört att vara ”great”. Foto: AFP

Det gick som alla trodde i nattens demokratiska primärval i det vårljumma South Carolina.

Vallokalerna hann inte mer än stänga förrän samtliga nyhetskanaler och nyhetsbyråer förkunnade att Hillary Clinton vunnit.

Men strax därefter visade det sig att segern var större än till och med de senaste veckornas ojämna opinionsmätningar indikerat.

LÄS OCKSÅ PLUS Här är USA:s galnaste presidentkandidater

När rösterna räknats klart hade den före detta utrikesministern och senatorn fått hela 73,5 procent av rösterna – mot Sanders 26.

Det är ingenting annat än en jordskredsseger och den sätter en ton för ”Super Tuesday”, när ett helt koppel stater snarlika South Carolina går till val, som talar för att Clinton snart kan säkra nomineringen.

Gick i polemik mot Trump

Att hon under nattens segertal i Columbia strålade av självförtroende och segervisshet var följaktligen inte så konstigt.

– Nu har vi haft fyra val i fyra tidiga delstater. Från och med i morgon är den här kampanjen nationell, sa hon till sina jublande supportrar.

– Men jag tar inget och ingen för givet och lovar att jag ska kämpa för varje röst i varje delstat.

Sedan gick den 68-åriga ”front runnern” i direkt polemik med Donald Trump – som om höstens reguljära valrörelse redan börjat.

– I motsats till vad ni hört behöver vi inte göra Amerika ”great again”. Amerika har aldrig upphört att vara ”great”. Däremot måste vi hela Amerika, hette det.

– Istället för att bygga murar måste vi riva barriärer och bejaka kärlek och vänlighet. Vi har fortfarande så mycket att se fram emot.

LÄS OCKSÅ PLUS USA – om Trump styr

Sanders vägrar ge upp

Bernie Sanders förstod tidigt varåt det lutade, så redan under lördagsmorgonen lämnade han South Carolina för att istället hålla valmöte i Minnesota.

Men trots nattens tunga nederlag, och trots att prognoserna inför Super Tuesday inte ser särskilt gynnsamma ut, vägrar den radikale Vermont-senatorn att ge upp.

– Ibland vinner man, ibland förlorar man. Det här racet har bara börjat. Vi tänker fortsätta ända till slutet, försäkrade han i Minnesota.

Hillary Clinton South Carolina Bernie Sanders Presidentvalet i USA

Spelet om Vita huset – ställningen just nu

Så långt har kandidaterna kommit på vägen mot att säkra sitt partis nominering.

SPELPLANEN  KANDIDATERNA  STÄLLNINGEN  SPELREGLERNA

Grafik: Johan Furusjö

Läs också: Superguide – så funkar primärvalen

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet