Dagens namn: Inga, Ingalill
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Trump och Clinton - nattens segrare

Donald Trump har tagit ytterligare ett steg mot att bli presidentkandidat i höst.

Likaså Hillary Clinton som vann viktiga segrar mot sin demokratiske motståndare Bernie Sanders.

– Vår kampanj har fått fler röster än någon annan kandidat oavsett parti, säger Clinton efter vinsten i North Carolina.

Men ännu under onsdagsmorgonen är det inte helt avgjort i alla fem primärval.

USA har haft Super Tuesday och Super Saturday och Little Super Tuesday. Så igår kväll och inatt var det slutligen dags för det verkliga avgörandet:

Super Duper Tuesday.

Fem stater höll primärval: Florida, Ohio, Missouri, North Carolina och Illinois. För republikanernas del var det för första gången ”winner-takes-it-all”-konceptet, vilket innebär att den som vinner delstaten vinner samtliga delegater; 99 i Florida, 66 i Ohio och 52 i Missouri.

Trump tog hem viktiga delstater

Redan innan kvällen ens börjat såg den kontroversielle fastighetsmagnaten Donald Trump ut att kunna gå mot seger, sett till opinionsmätningarna. En vinst i alla tre viktiga delstater hade inneburit ”game over” för rivalerna, även om Texas-senatorn Ted Cruz vägrar gå med på det och försöker iscensätta en man-mot-man-duell i några veckor.

– Det är dags att vi avslutar det här och börjar fokusera på att slå Hillary Clinton i höst. Det blir lätt. Den amerikanska ekonomin kommer att sjunga igen och bara jag kan fixa det, har Trump upprepat under de senaste dagarnas valmöten.

Donald Trump tog också hem en riktig storseger i primärvalen i Florida, Illinois och North Carolina. Flankerad av sin yngre son Eric Trump tackade han i sitt segertal i Palm Springs sina vänner, sin familj och folk som hittills hjälp och stöttat honom och hans valkampanj.

– Att vinna med talen som vi gjort i Florida är fantastiskt, sa Trump.

I och med segern fick han också hemmasonen och senatorn Marco Rubio att vika sig och meddela att han nu hoppar av presidentvalsracet.

– Det var inte Guds plan att jag blir president 2016 – eller någonsin, sa han i sitt sista tal.

Däremot fick Donald Trump se sig besegrad av Ohio-guvenören John Kasich som vann ett mycket viktigt val i hemmadelstaten.

Clinton: ”Vi borde bryta barriärer”

I Demokraternas val var det ingen skillnad från tidigare, då de även under denna Super Tuesday delar som vanligt och fördelar delegaterna proportionerligt. Men det betydde inte att deras uppgörelser i natt var mindre intressanta.

Under tidig morgon svensk tid står det klart att Hillary Clinton vinner minst tre av nattens fem primärval och stärker sin ledning i kampen om Demokraternas presidentkandidatur. Hon har utropats till segrare i staterna Florida, North Carolina och Ohio.

– Vår nästa president måste sammanföra vårt land. Vi borde bryta ner barriärer, inte bygga murar, sa Clinton till anhängare under natten.

Vid 05.30 svensk tid stod det klart att Hillary Clinton vinner Illinios, och därmed minst fyra av nattens fem primärval och stärker sin ledning i kampen om Demokraternas presidentkanidatur.

Ännu på morgonen dröjer utgången av racen i missouri, där Clinton vid 06.50 hade en väldigt knapp ledning med 99 procent av rösterna räknade, men hon har redan utropat sig själv som vinnare på Twitter.

För Republikanernas del återstår också en sista nagelbitare i Missouri. Donald Trump och Ted Cruz utkämpar målfotokamp om segern. När 99 procent av rösterna är räknade leder Trump enligt preliminära siffor med 40,8 procent mot Texas-senatorns  40,6 procent, enligt CNN.

Hillary Clinton Donald Trump Presidentvalet i USA USA
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet