Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kolla Reinfeldt - här är ditt liv efter avgången

Umgänge

Reinfeldts bäste vän i politiken är ­utan tvekan finansminister Anders Borg. När statsministern höll sitt avskedstal på valnatten lyfte han fram Borg som sin ”broder i politiken i tio år”. Båda har berättat att de ­talar i telefon med varandra i princip varje kväll.

Fredrik Reinfeldt och hans fru Filippa gick efter 20 års äktenskap skilda vägar 2012.

Förutom de tre barnen och sin exfru har Reinfeldt en nära relation med sin mamma Birgitta Reinfeldt. I hans privata krets finns också:

Per Sörman: Kompis från lågstadiet. Värvade Reinfeldt till Muf.

Janne Frykhammar: Barndomskompis från Täby.

Christer Söderberg: Ungdomskompis, lärde känna ­Reinfeldt i Muf.

Johan Nygren: Barndomskompis från Täby.

Reinfeldt gillar både fotboll och ishockey och har synts på matcher under hela sin ­regeringstid. Favoritlaget är Djurgården.

Boende

I februari 2013 meddelade regeringskansliet att Fredrik Reinfeldt köpt en ny lägenhet i sin hemkommun Täby. Det handlade om en trerummare på 74 kvadratmeter. Fredrik Reinfeldt fick betala 3 140 000 kronor för sin nya bostad, och månadsav­giften ligger på 3 984 kronor.

Reinfeldt har varit skriven på sin adress i Täby, men har bott i Sagerska huset. Men efter val­nederlaget måste han flytta ut inom kort.

Kort innan det blev känt att Fredrik Reinfeldt köpt lägenheten i Täby stod det klart att han exfru, landstingsrådet Filippa Reinfeldt, köpt en tvåplansvilla i Täby.

Eftermäle

Fredrik Reinfeldt lyckades som politisk ledare göra det som så många misslyckats med före ­honom – att ena högern. Tillsammans med sitt parti ledde han Alliansen till två raka valsegrar. ­Under hans ledning har partiet nått tre av de ­fyra bästa valresultaten genom tiderna.

Reinfeldt har också skaffat sig ett gott rykte internationellt. Han har en bra relation med bland andra Tysklands Angela Merkel, Storbritanniens David Cameron och Hollands Mark Rutte.

Han har under sin period som M-ledare ­varit väldigt populär internt i M och trots val­förlusten föredrog fler svenskar honom än ­Stefan Löfven som statsminister i mätningar ­före valet.

Men hans beslut om att avgå redan på valnatten har väckt visst internt missnöje i partiet.

Karriär

Efter 25 år i politiken ska Fredrik Reinfeldt prova något nytt. Han har hunnit med att vara statsminister i åtta år och när han lämnar som M-ledare i vår har han suttit på posten i tolv år.

Reinfeldt hade före dess haft en lång karriär i riksdagen och har varit ordförande i Muf.

Det är oklart vad han ska göra nu. Men det har vid flera tillfällen ryktats i internationell press att Reinfeldt skulle vara aktuell för internationella toppjobb, bland annat inom EU. Detsamma gäller Anders Borg, som ryktas vara på väg till ett jobb i den finansiella sektorn.

I början av nästa vecka gör Reinfeldt ett av sina sista framträdanden som statsminister, på FN:s klimatkonferens i New York.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet