Dagens namn: Inga, Ingalill
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Vinnare & förlorare

Skillnaden stor för friska och sjuka i statsminister Reinfeldts Sverige

Lena Nyman kan inte tvätta håret själv och hela kroppen skriker av smärta.

Hon har förlorat en tusenlapp i månaden sedan 2006.

Jenny och Johan Isacsson är friska med var sitt jobb.

De har tjänat flera tusenlappar.

Här är vinnarna och förlorarna efter snart fyra år med alliansregeringen.

Regeringen och riksdagen har gått på semester. Inga fler lagar kommer att stiftas, inga fler reformer att genomföras med den här regeringen. I väntan på valet i september är det nu hög tid att granska statsminister Reinfeldt och hans gäng – vem har vunnit och vem har förlorat på deras politik?

Ska löna sig att arbeta

– Vi införde en arbetslinje i allt vi gjorde, säger Fredrik Reinfeldt.

Han har just träffat Västeråselever som ägnar sommarlovets första veckor åt att förbättra betygen och nu står vi i skolans bibliotek.

– Det var avsikten. Det var det vi sa till svenska folket. Vi vill att det ska löna sig bättre att arbeta.

Efter snart fyra år som statsminister kan Fredrik Reinfeldt konstatera att han och regeringen har hållit sitt löfte. Med hjälp av Swedbanks Institut för privatekonomi har Aftonbladet granskat politikens konsekvenser och hittat vinnare – och förlorare.

Skillnaden stor

– Jobbskatteavdraget har gett mycket mer i plånboken för löntagarna. Det handlar om ganska mycket

pengar. Skillnaden för den som är sjuk eller arbetslös är stor, säger Ylva Yngveson, institutets chef.

Till vinnarna hör Jenny och Johan Isacsson, 34 och 33. Tack vare reformer som sänkt jobbskatt och höjt flerbarnstillägg är de nästan 3 000 kronor rikare per månad nu, jämfört med då. Pengar som bland annat har gått till att rusta upp funkishuset i västgötska Habo.

– Det är klart att vi har märkt att vi har mer pengar att röra oss med, säger Jenny.

”Jagar livet ur en”

”Arbetslinjen ska tydliggöras i arbetsmarknadspolitiken, arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen”, skrev alliansen i valmanifestet, augusti 2006.

När många arbetar blir skattekronorna fler. Därför har regeringen gjort allt för att sjuka och arbetslösa ska återvända till arbetsmarknaden. Sänkta ersättningsnivåer och fasta tidsgränser har införts.

– De jagar livet ur en, säger Lena Nyman, 48.

Efter flera diskbråck och nio operationer har hon svårt att stå och gå. Med sin förlängda sjukpenning förlorar hon nästan en tusenlapp i månaden jämfört med ersättningsnivån 2006. Men för hennes del är inte ekonomin det värsta.

”Hinner inte läka”

– Man hinner ju inte läka. All tid går åt till att brottas med arbetsgivare, läkarkår och försäkringskassa.

Den 2 juli är hon kallad till arbetsförmedlingen för ett ”överlämnandemöte”. Hennes sjukpenningdagar är slut och nu väntar hela arbetsmarknaden, trots att Lena fortfarande har kvar sitt jobb på landstinget i Västmanland.

– Jag är ju inte färdigbehandlad, säger hon och torkar tårarna i radhuset i Västerås.

Sex kilometer därifrån står Fredrik Reinfeldt i skolbiblioteket och konstaterar att han och regeringen gjorde som de sa.

– Jag tycker att vi i handling har bevisat att vi försöker föra en politik som är i hela Sveriges intresse, som har en väldigt tydlig arbetslinje. Sedan finns inga perfekta reformer. Det finns inga raka streck från a till b och det beror på att vi jobbar med människor.

Johanna Melén
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet