”Bröstpumpen är oumbärlig”

Ohly får stöd för utspelet i SVT – av FP-ministern

VILL SE FLER PAPPAMÅNADER Folkpartistiska EU-ministern Birgitta Ohlsson, här med dottern Stella, tycker att papporna får större möjlighet att komma sina barn närmre om de matar dem med nappflaska.
VILL SE FLER PAPPAMÅNADER Folkpartistiska EU-ministern Birgitta Ohlsson, här med dottern Stella, tycker att papporna får större möjlighet att komma sina barn närmre om de matar dem med nappflaska.Foto: Foto: magnus liam karlsson
NYHETER

Lars Ohlys hyllning av bröstpumpen kritiseras av de rödgröna partiledarna.

Men han får stöd av en folkpartist.

– Bröstpumpen är oumbärlig, säger Birgitta Ohlsson (FP) .

Lars Ohly vill att föräldraledigheten delas lika mellan föräldrarna. Och i SVT:s utfrågning tipsade han om bröstpumpen för att mannen ska kunna ta ansvar.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Både Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin kritiserade uttalandet.

Ohly får däremot stöd av valmotståndaren Birgitta Ohlsson (FP) som både vill se fler pappamånader och hyllar pumpen.

– Bröstpumpen är oumbärlig, säger hon.

Ammar inte fullt ut

SVT:s utfrågare Anna Hedenmo tryckte på att ”väldigt många” tvingas avbryta amningen om föräldraledigheten ska delas lika. Likaså gjorde hennes kollega Mats Knutson.

Men statistik visar att de flesta kvinnor inte ammar fullt ut när halva föräldraledigheten passerat. Efter sex månader är det bara 11,7 procent av barnen som enbart ammas. Och därefter sjunker siffrorna än mer.

”Morgon och kväll”

Efter nio månader får endast 0,5 procent av barnen bröstmjölk som enda näring.

– Det vanliga är en successiv introduktion av tilläggskost, och det blir vanligt med amning

bara morgon och kväll, säger Olle Hernell, professor och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus.

Att amningen ska minska får dessutom stöd från Socialstyrelsen. Rekommendationen är att vid omkring sex månaders ålder ska amningen börja avta.

– Ingen rekommenderar helamning efter sex månader. Det är inte alls bra, barnen kan få nutritionsbrister. Man ska börja ge annan mat – och det ger ju också mer utrymme för pappan, säger Olle Hernell.

Programledarna i SVT:s valutfrågning hälsar att de inte vill prata om amningsutfrågningen. Aftonbladet har förgäves sökt ansvarig utgivare för programmet.

FAKTA

Så klarade fyra kvinnor att kombinera spädbarn och karriär

Annika Falkengren, vd för SEB:

Hon väckte stor uppmärksamhet då hon som nybliven mamma gick tillbaka till jobbet och budade hem bröstmjölk med taxi till dottern.

Birgitta Ohlsson, EU-minister (FP):

– Jag är privilegierad då min pappaledige make Mark och lilla Stella kan följa med till Rosenbad och på resor. Då kan jag amma Stella och ibland använda bröstpump.

– Bröstpumpen är oumbärlig för yrkesarbetande mammor som ammar. Att mata med nappflaska är även en fin möjlighet för pappor att ha extra närhet med barnet.

Ann Söderlund, tv-profil:

– Jag hade med mig barnen överallt hela tiden och gav ingen ersättning. Jag har inte varit så radikal på den fronten. De fick hänga med på inspelningar. Det blev välling och smakportioner först när barnen blev lite större, ungefär 7–8 månader. Jag slutade amma när mina tre barn var 12, 14 och 16 månader. Jag ammade längre för varje barn.

Gry Forssell, tv- och radioprofil:

– Jag började jobba tidigt, när Nikki var sex månader. Jag har ett speciellt jobb och börjar tidigt på morgonen, så jag ammade strax före sex och drog till jobbet. När jag slutade, precis före tio på förmiddagen, så åkte jag hem snabbt och ammade igen. Alex (maken) gav annat medan jag var på jobbet. Båda mina barn har jag ammat, delvis, i ett år ungefär.