Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Pryl

I morgon blir musiken dyrare

Höjda priser på mp3-spelare när nya lagen träder i kraft

I dag är sista chansen att hamstra mp3-spelare.

I morgon höjs priserna som en effekt av den nya upphovsrättslagen.

Blir dyrare. Blir dyrare.

Den nya lagen träder i kraft den 1 juli. Syftet är enligt regeringen bland annat att anpassa upphovsrätten till den nya tekniken. Lagen ska göra det möjligt för författare, musiker och konstnärer att få betalt för sina verk.

 

Kassettersättning

De tidigare bestämmelserna om så kallad kassettersättning ska i fortsättningen gälla även mp3-spelare, DVD-spelare som det går att spela in på, videokassetter och tomma CD- och DVD-skivor. Kassettersättningen ska kompensera musikerna för laglig kopiering – exempelvis då en skivköpare kopierar musik från en skiva till en annan. Ersättningen ska gå direkt till upphovsmännen via organisationen Copyswede.

 

Minnet styr

Lagändringen innebär ett påslag på upp till 320 kronor på en mp3- eller DVD-spelare. Hur stort påslaget blir styrs av hur stort minne spelaren har. På en mp3-spelare med 20 GB i minne och plats för 5000 låtar skulle påslaget enligt regeringen bli 80 kronor.

Hur stor prisökningen blir på tomma videokassetter och CD- och DVD-skivor är ännu inte klart. Företrädare för upphovsrättsmännen förhandlar fortfarande med skivbranschen om hur stora påslagen ska bli.

Karin Lindblom

Olagligt att ladda ned

Det är sedan tidigare förbjudet att utan tillstånd lägga ut upphovsrättsskyddat material på internet. Med den nya lagen blir det olagligt att kopiera sådant olagligt publicerat material.

Det kommer fortfarande att vara tillåtet att för privat bruk kopiera material som lagts ut med tillstånd av upphovsrättsinnehavaren.

Det blir också olagligt att ta sig runt krypteringar av upphovsrättsskyddat material som säljs på nätet. Lagstiftaren jämför att kringgå kopieringsskydd med att stjäla en DVD-film i en butik.

Källa: Justitiedepartementet

Senaste nytt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet