Dagens namn: Sabina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Pryl

Här är bästa bredbandet

Billigaste och snabbaste uppkopplingen hemma hos dig

Kolla priset när du ska surfa snabbt.

Billigaste bredbandet kostar 39 kronor i månaden. Dyraste 995 kronor.

Aftonbladet hjälper dig att hitta bästa priset där du bor.

Foto: TERJE LINDBLOM

Sverige ligger i toppen bland världens länder när det gäller bredbandsanslutning.

 

Snabbhet lockar

Det senaste årets utveckling har lett till att närmare vart sjätte hushåll har bredband. Den snabba hastigheten är det som lockar mest.

- Helt klart, hastigheten är viktig. Man blir beroende av bredbandet. Har man haft det ett tag utgår man från att det ska fungera, säger Pernilla Wästberg i Malmö.

 

Via satellit

Bakom den snabba ökningen ligger bland annat de stadsnät som många kommuner investerat i.

Samtidigt byggs bredbandet via telenätet ut över hela landet. Både av Telias dotterbolag Skanova och av konkurrenter som vill locka nya kunder. Men för dem som bor långt från en telestation eller i glesbygdsområden är det fortfarande svårt att skaffa bredband. Dyraste månadskostnaden får de som har bredband via satellit. 995 kronor i månaden och installationskostnader på närmare 3000 kronor. Det har lett till att bredband via det nya 3G-nätet för mobiltelefoner blivit allt mer populärt. Den kampanj Telia körde i början av året blev så populär att nätet blev överbelastat och behövde byggas ut.

 

Små bolag dyrare

Priserna för bredband fortsätter att sjunka. Lägsta priset just nu har Bredband2 i Lund. Där kan de som bor i Akademiska Föreningens fastigheter få bredband för 39 kronor i månaden. Annars är det oftast dyrare att vara lokalpatriot och anlita leverantörer i sitt närområde. De flesta av dem har högre priser än de rikstäckande bolagen.

Peter Pettersson

Så snabbt är ditt bredband

De hastigheter som bredbandsleverantörerna anger kan man bara få under optimala förhållanden.

Då krävs att man bor inom en radie om 1,5 kilometer från närmaste telefonstation. Sedan avtar hastigheten med avståndet.

Kolla själv hur snabbt ditt bredband är.

Enklast är att använda programmet Tptest. Det finns att hämta gratis på www.tptest.se. Tptest drivs och utvecklas gemensamt av II-stiftelsen, Konsumentverket och Post- och telestyrelsen. Programmet finns både för pc och mac. Det ger bäst värden om du väljer att testa mot din egen internetleverantörs servrar.

Faror med IP-telefoni

IP-telefoni är mera sårbar än vanlig

telefoni. Om du väljer att ringa via bredbandet ökar risken för att din telefon inte fungerar i nödsituationer. Det är fortfarande mycket vanligare med driftstörningar i bredbandsnäten än vanliga telenätet. Inte minst är det viktigt om man är beroende av trygghetslarm eller liknande.

Minska riskerna - kolla säkerheten gratis

Pengar att tjäna på tripleplay

Allt fler bolag erbjuder i dag bredband, tv och telefoni. En sådan helhetslösning kan många gånger vara billigare än att köpa tjänsterna var och en för sig från olika leverantörer.

Kolla aktuella priser på på: www.telepriskollen.se

Senaste nytt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Pryl

Visa fler
Om Aftonbladet