Briljera med egen espresso hemma

9 automatiska maskiner i test

TEKNIK

Med en helautomatiskt espressomaskin i köket är det lätt att servera flera en god espresso.

Men vilken maskin ska man investera i?

Vi har låtit testa 9 kaffemaskiner i prisklassen upp till 10 000 kronor.

Aftonbladet har låtit Smartson test 9 helautomatiska espressomaskiner i prisklassen upp till 10 000 kronor.

En helautomatisk espressomaskin är förstahandsvalet för kaffeälskaren som söker kapacitet och bekvämlighet i en och samma maskin. Men kvalitet kostar och kaffemaskinen är en av kökets tyngsta investeringar. Därför bör man ställa krav på espressomaskinens förmåga att göra bra kaffe och skumma mjölk.

Hitta rätt maskin

Halvautomatiska, och dyrare, maskinerger bäst kaffe för hemanvändaren. Men det krävs träning att bli en fullfjädrad hemma-barista.

De helautomatiska espressomaskinerna har dessutom blivit bättre på att brygga flera koppar i följd med jämn kvalitet och bra ”crema”. Sedan finns mycket som fortfarande kan utvecklas – som att tillverkarna inte lyckas kapsla in kvarnljudet ordentligt och att mjölkhanteringen överlag fungerar sämre än själva bryggningen. Kapselbryggare är ett bekvämt alternativ, men då missar man möjligheten att köpa hela kaffebönor.

Vad ska man tänka på inför köpet?

– Designen på maskinen är viktig, säger Karl Händel hos Smartson som gjort kaffemaskintesterna.

– Den ska inte bara ge gott kaffe till familj och vänner. Den kräver också sin givna plats i köket, många tillverkare satsar därför mycket på design medan andra fokuserar mer på själva bryggningen av kaffet.

Finns det någon tydlig trend bland användarna i dag?

– Espressoälskarna kan i mitt tycke delas in i två kategorier. Dels entusiasterna som gillar att vara ”hemmets barista” och behärska bryggningens hela spektrum. Dels den växande andelen kaffedrickare som föredrar enkelhet och bekvämlighet framför kaffe-hantverket.

Är det någon skillnad i hur kaffet smakar mellan olika maskiner?

– Ja, till viss del skiljer sig smakresultatet åt i testet. Framförallt är möjligheterna att själv kunna ställa in maskinen efter egna smakpreferenser av varierande grad.

Får man en bättre espressomaskin för 10 000 kronor jämfört med om man köper en för halva det priset?

– En dyrare maskin har oftast bättre och jämnare bryggkapacitet, däremot behöver mjölkskumningen inte fungera bättre på en dyrare maskin.

FAKTA

Så gjordes testet

Vi har testat maskinerna utifrån följande kriterier:

Kapacitet

Kvarn, ångfunktion och bryggenhet.

Byggkvalitet

Materialval, ljudnivå och bedömd hållbarhet.

Smak och resultat

Resultatet av espresso och skummad mjölk.

Design och funktioner

Konstruktion, form, funktioner, ergonomi, menyer.

Prisvärde

Priset i relation till ovanstående kriterier.

För att testa bryggkapaciteten har vi mätt temperaturen på espresson, som minst ska hålla 65 grader. Lavazza 100% Arabica bönor har använts.

Maskinen har kalibrerats för bästa malningsgrad och smakstyrka. Espressons kvalitet har bedömts utifrån smak och crema. En bra crema ska vara 2-3 millimeter tjock, hasselnötsfärgad, jämn och inte fläckig. Vi har även mätt hur lång tid det tar att skumma 2 deciliter kylskåpskall mjölk upp till 65 grader. Skummet ska ha små bubblor och vara mjukt och följsamt. Maxbetyget är 5 poäng.

Priserna är hämtade från etablerade återförsäljare på www.prisjakt.se.

5 tips: Så lyckas du med espresson

Använd färskt kaffe och vatten. Bra ingredienser är alltid viktigast.

Servera espresson direkt. Kaffet smakar bäst de tio första sekunderna.

Testa olika bönor. Utbudet blir hela tiden bättre i Sverige.

Se till att få rätt temperatur på kaffet och mjölken för bästa smak.

Vårda maskinen så håller den längre och kaffet smakar bättre.

Test: Karl Händel/Smartson
Intervju: Marcus Bergh/Smartson