Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Relationer

”Hon vill få sexlivet 'snabbt överstökat'”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

Sambons oförmåga till sex och närhet behöver inte betyda att hon inte älskar Lars, menar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Om hon är beredd att arbeta med sig själv, kan hon hitta förmågan att komma sin partner nära i intima situationer, säger hon.

Rusz råder dig.   Rusz råder dig.

Asexuella personer kan älska utan att känna lust. Men Eva Rusz är inte övertygad om att Lars sambo är asexuell; att hon inte skulle kunna uppleva sexuella lustkänslor.

– I mitt arbete har jag mött kvinnor som berättat att de aldrig har upplevt en orgasm. Med kognitiv beteendeterapi samt annan terapeutisk behandling kan man låsa upp tankar och känslomässiga blockeringar som hindrar en person att känna något när hon eller han kommer andra nära, säger hon.

Närhet och förtrolighet

Eva Rusz är övertygad om att problemet grundläggs i barndomen, då barnets känslor inte bemöts. För att inte bli besvikna stänger vi av känslorna. Detta skriver hon om i boken ”Relationskoden”.

– Att utveckla känslor till den man har sex med är en viktig del i en relation, men under uppväxten har vissa inte lärt sig att knyta an känslomässigt. Detta är sambons problematik: hon förmår inte komma någon nära, säger Eva Rusz.

För att man ska känna sig nöjd i en tvåsamhet är det avgörande för både män och kvinnor att relationen präglas av närhet och förtrolighet.

Många studier visar att mycket fysisk kontakt gör par lugnare, gladare samt att det minskar stresshormonet kortisol i kroppen, jämfört med de som har liten eller ingen kroppskontakt. Annan forskning visar att i relationer där man är nära varandra känslomässigt och fysiskt, förekommer det mindre konflikter och våld, enligt Eva Rusz.

– Det är väldigt trist att Lars sambo inte verkar vilja investera i närhet dem emellan. Jag förstår att det kan vara mycket påfrestande för honom, säger hon.

Terapeutisk behandling

För att det ska bli en förändring krävs någon form av terapeutisk behandling, menar Eva Rusz.

– Om sambon inte är villig att arbeta med sin anknytningsproblematik, tror jag tyvärr inte att Lars kan förvänta sig att hans sambo visar honom mer ömhet och närhet än nu.

Hon tycker att han ska ta ställning till om det är så här han vill ha det framöver, eller om han önskar sig någon annan typ av relation.

Senaste nytt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet