Startsidan / Resa

"Europas bästa surfing"

3 röster från Jersey

Vågorna som bryter in mot S:t Ouens Bay är flera meter höga.

– Här finns Europas bästa surfing, säger Mark Charlton, 38.

Längs Jerseys stränder finns det plats för både surfare och badare. Längs Jerseys stränder finns det plats för både surfare och badare.
Mark Charlton gilllar vågorna utanför Jersey.   Mark Charlton gilllar vågorna utanför Jersey.

Byggnadsarbetaren Mark är en av strandens veteraner. Han började surfa innan han började skolan. Han har provat vågorna både i Australien och på Nya Zeeland.

– En del dagar är vi flera tusen. Men stranden är nästan en mil lång, så det finns alltid plats för både surfare och badare.

Men man behöver inte ha surfat i 30 år, som Mark, för att våga sig ut. Det finns uthyrning av både brädor och våtdräkter, surfskola och badvakter.

Jersey är överhuvudtaget en utmärkt ö för sport.

Många springer, vandrar och cyklar. Det finns tre utmärkta 18-håls golfbanor. Det finns gott om hästar och stall – dock är det förbjudet att rida längs stränderna.

Vill man bara titta har Jersey fler fotbollslag, cricketlag och rugbylag per invånare än någon annan del av Storbritannien.

”Det är svårt att inte äta gott här

Stefan Lindberg bor på Jersey sedan fyra år.   Stefan Lindberg bor på Jersey sedan fyra år.

Han kallas den svenske kocken.

Sedan fyra år jobbar Stefan Lindberg, 43, från Jönköping, på en av S:t Heliers bästa restauranger.

– Det är svårt att inte äta gott på Jersey, säger Stefan Lindberg, köksmästare på The museum brasserie.

– S:t Helier brukar ibland kallas lilla London. Precis som där kan du få nästan vilken smak du vill.

Stefans grundråd är fisk och skaldjur i alla dess former.

– De flesta restauranger, som min, köper fisken färsk samma dag.

Själv äter Stefan Lindberg gärna på Suma’s i Gorey, Zanzibar i S:t Brelades eller Old court inn i S:t Aubins. Vill han slå på stort väljer han franska Bistro central i S:t Helier. Eller nöjer sig med brunchen på Hotel L’Horizon: ät så mycket du vill av ett tjugotal rätter för 17 pund.

– Det behöver inte bli dyrt. De flesta mellanprisrestauranger är bra. Men en gång under resan bör du slå på stort och äta dig nöjd på fisk och skaldjur.

”Vi gömde vapen för tyskarna”

Joe Miére var motståndsman under kriget.   Joe Miére var motståndsman under kriget.

Kanalöarna var den enda brittiska mark som ockuperades under andra världskriget. 1940–1945 var Jersey tyskt.

– Tyskarna satte mig i fängelse tre gånger, berättar Joe Miére, 75.

Under hela sin tonårstid tillhörde han motståndsrörelsen på Jersey. Det var dock inte mycket de kunde göra.

– I dag skulle man kanske kalla det vi gjorde för pojkstreck.

– Vi gömde vapen och hjälpte folk att sätta ihop kristallmottagare – att lyssna på BBC var förbjudet. Ett populärt trick var att förstöra vägskyltarna. Tyskarna hittade ju inte på ön.

Långt efter kriget blev han den förste intendenten på German underground hospital. Drygt 100 meter av de kilometerlånga gångarna, byggda av slavarbetare från Östeuropa, har förvandlats till ett museum över ockupationstiden.

I kafeterian kan man fortfarande se Joe Miéres utställning med hundratals bilder över krigstidens offer.

Guide/Jersey

Jersey har alltid varit utsatt för havet och för erövrare från havet. Vikingarna var här och härjade, liksom allehanda pirater. Numera är havet mest till glädje för de 87 000 invånarna – och turisterna.   Jersey har alltid varit utsatt för havet och för erövrare från havet. Vikingarna var här och härjade, liksom allehanda pirater. Numera är havet mest till glädje för de 87 000 invånarna – och turisterna.

Därför: England för 30 år sedan, med ett stänk av Frankrike.

Bästa tid: Maj–oktober. Fast havet blir inte varmt förrän i juni. Och i augusti är det fullt av brittiska turister.

Med vem? Den man tycker bäst om.

Absolut inte: Skaffa sig höga böter genom att 1. Köra för fort – toppfarten på ön är 64 km/tim. 2. Köra påverkad – Jersey har nolltolerans.

3. Använda mobilen i bilen.

Kul kunskap: En av de platser i Europa som har störst skillnad på ebb och flod, som mest 17 meter.

Obs! Brittiska pund fungerar bra på Jersey, men de inhemska sedlarna är oanvändbara utanför ön. Handla slut på dem. Eller be att få brittiska pengar som växel i slutet av resan.

 

Åka hit

Charter: En vecka med Solresor med hotell i sommar, från 3 390 kr.

Reguljärflyg: 3 500 kr med British Airways, byte i London.

Bil: Färja från S:t Malo i Frankrike till S:t Helier på Jersey, 880 kr per person t/r, bil 1 120 kr. Fyra plus bilen 3 020 kr.

 

Bo

Det finns hundratals hotell, från lyx för över 3 000 kr per person och natt till enkla men välskötta pensionat där ett dubbelrum kan kosta så litet som 300. Man kan hitta 171 av hotellen på internet:

  www.jerseyhols.com

Eller få en broschyr via Jersey tourism i Köpenhamn: & 0045-39901162.

 

Äta/dricka

På Jersey äter man fisk och skaldjur i alla former: ofta hämtade direkt från havet. Jersey exporterar faktiskt ostron till Frankrike. Däremot importeras nästan allt kött. Konkurrensen mellan de över 200 restaurangerna är hård. Bara de bästa överlever. Och det är sällsynt att bli lurad.

 

Ute sent

Allt nöjesliv äger rum i S:t Helier. Disko och nattklubbar, framför allt fredag och lördag. Listor i den månatliga turisttidningen The rock. Ett par musikpubar, som Blue note och Merton hotel. Pulsen ökar markant, framför allt i hamnen, under seglingssäsongen.

 

Göra/uppleva

Fantastiska bad, runt hela ön, där man kan välja strand efter varifrån det blåser. Bra vattensport. Spännande fort, varav några ligger ute i havet och kan nås till fots när det är ebb. Trädgårdar i massor, som världsberömda Eric Young orchid foundation. Utmärkta museer, som German underground hospital och Maritime museum. Och Jersey zoo, inriktat på utrotningshotade arter.

 

Shoppa

Jersey har ingen skatt. Det mesta är ungefär en tredjedel billigare än i Storbritannien. Man tjänar mest på dyra varor, som elektronik, parfym, modekläder, sprit och tobak. Men eftersom pundet är så dyrt kostar det ungefär som hemma.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen