Snart mumsar alla på frijoles

Forskare: Vi äter som vi reser

RESA

Mer fetaost efter Greklandsresan och mer Chablis efter semestern i Frankrike.

Resorna ändrar våra matvanor.

-Det är ett sätt att skryta, att visa att vi lärt oss något på resan, säger forskaren Annika Hallberg.

Foto: Anette Friberg

Mozzarella, oliver och olivolja har blivit populärare genom våra resor och den röda pölsekorven hade aldrig kommit till Sverige om vi inte varit så flitiga Danmarksresenär. Det vet Annika Hallberg som är forskare på Handelshögskolan i Göteborg.

Hon har doktorerat på hur våra köpvanor ändras efter att vi har varit ute och rest.

- Efter att jag hade varit i Kanada började jag själv leta efter lönnsirap hemma i Sverige och efter min Frankrikevistelse köpte jag bara franska viner och franska ostar.

Återuppleva resan

Men att vi köper nya varor uppfyller ett annat syfte också. Vi förflyttar oss tillbaka till semestern.

-Det är nostalgiskt att komma hem och köpa de produkter vi köpte på resan. Vi återupplever resan på sätt och vis, säger Annika Hallberg.

Samtidigt poängterar hon att ju mer olikt ett lands kultur är vår egen, desto roligare är det att konsumera det landets produkter hemma.

Exotisk mat roligare

-Det är inte lika roligt att köpa norsk eller engelsk mat som att köpa mat från exotiska länder, säger hon.

Hennes forskning visade ett annat överraskande resultat: vi är mer negativt inställda till kvaliteten på maten efter resan än före.

-Det beror på att man också upptäcker skavankerna på plats. Men till slut minns man ofta det som var bra, om man hade det bra på resan, säger hon och påpekar att det också är en generationsfråga. De äldre tar inte till sig utländska varor lika lätt.

-De som är 25 år har vuxit upp i ett globaliserat samhälle, de äldre känner sig mer landslojala, säger hon.

Hennes avhandling byggde på enkäter som resenärer fick svara på före, under och efter resan.

Annika Hallberg tror att framförallt Sydamerikas ökade popularitet som resmål snart kommer att visa sig i svenskars kylskåp.

Så gör plats för grytor med frijoles (bönor), den sydamerikanska rotfrukten cassava (smakar som potatis) och ris- och mjölkdrycken horchata.

Har resor fått dig att ändra dina matvanor?

Per Ek