5 favoritkrogar i Paris

Aftonbladets kulturredaktör tipsar

RESA

Anders Paulrud, kulturredaktör på Aftonbladet, som har varit i stan för många gånger, tipsar:

1. Allard

41 rue St-André-des-Arts

Man kommer rakt in i köket. Svettiga kockar, otrevliga och överviktiga kypare. Det pyser, det kokar, det kvider från grytorna. Man känner sig som vore man inne i en mage. Maten är fet, onyttig och från hjärtat av den franska kokekonsten.

2. La Coupole

102 bd du Montparnasse

En klassiker, denna gigantiska bespisningslokal. Kyparna sjunger för en när man fyller år, och har man tur kan man få se matgäster komma in med både krokodiler och lejonungar.

3. C'Amelot

50 rue Amelot

Ligger på en liten trist bakgata, men maten är underbar. Tillagad av en av Frankrikes bästa yngre kockar, Didier Varnier, mannen som tröttnade på lyxkrogarna och öppnade eget i en liten mörk lokal.

4. Bofinger

2-4 rue de la Bastille

Bara för ostronen - och för den vackra flickan som tar hand om rocken.

5. Balzar

50 rue des Ecoles

Klassiskt brasserie med hög toleransnivå. Här får man äta sparrisar med händerna och doppa dem i smält smör, Beurre suedois.

Aldrig mer...

...går jag till La Perle, en riktig turistfälla nära Bastiljen. Maten är den sämsta jag ätit i Frankrike. Omöjligt att bedöma om den kommer från djurriket, västriket eller tredje riket.