Nu tar vi 'rom

Så gör du godaste Karibien- drinkarna

RESA

Piña colada och cuba libre i all ära.

Men karibiska drinkar är mer än våra två kära klassiker.

Bartendern Lazaro Miranda tipsar om tre heta favoriter från Karibiens övärld.

Efter 15 år som bartender i Kuba kan Lazaro Miranda blanda en "riktig" mojito. Rom, socker och lime är basen. Lägg till mynta och is och njut av Kuba på hemmaplan.
Foto: KALLE ASSBRING
Efter 15 år som bartender i Kuba kan Lazaro Miranda blanda en "riktig" mojito. Rom, socker och lime är basen. Lägg till mynta och is och njut av Kuba på hemmaplan.

Färskt och färgglatt. Hemligheten bakom karibiska drinkar är ingredienserna.

-Basen består av rom, socker och lime, sedan tillsätter man olika fruktjuicer och färska frukter, säger bartendern Lazaro Miranda på restaurangen Paladar de Cuba.

Han ger inte mycket för klassikern cuba libre.

-Den är som gin & tonic, och det finns så mycket som är bättre än den. Ta mojiton i stället, nästan alla vet hur den smakar. Och exotiska nacional de cuba, den är läskande.

Just mojiton serveras i nästan varje svensk bar. Men enligt Lazaro får man sällan den "riktiga".

-Många blandar fel. Jag kör fortfarande enligt det gamla receptet från Kuba.

För en lyckad mojito gäller följande:

lKrossa inte myntan - bryt den lätt.

lAnvänd färskpressad limesaft istället för limebitar.

lIngen krossad is - hela kuber.

-Kunden får själv välja hur mycket mynta mojiton ska smaka, därför ska man inte krossa. Många överarbetar drinken, säger Lazaro.

Passa på att testa själv! Här följer tre heta drinkrecept som får värmen att stiga i vintermörkret.

Här är 2 klassiker - och 1 riktig specialare

Ted Kudinoff