Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa

Här är de nya bagagereglerna

Gäller från måndag 6 november

På måndag börjar EU:s nya regler för handbagage att gälla.

Då får du bara ta med små reseförpackningar av vätskor.

Taxfreesprit är okej - om du inte ska byta plan.

Säkerhetskontrollen på flyget stoppar alla förpackningar som innehåller mer än 10 cl vätska.   Säkerhetskontrollen på flyget stoppar alla förpackningar som innehåller mer än 10 cl vätska. Foto: MAGNUS SANDBERG

Efter terrorhoten mot London i augusti införde Storbritannien och USA begränsningar för handbagage och tillät inga vätskor alls ombord. Nu har EU enats om gemensamma regler för alla flyg inom EU och EES.

- Det är besvärligt och det kan nog bli en del strul på flygplatserna framöver, säger Anders Lundblad, informationschef på Luftfartsstyrelsen, som tror att försäljningen av taxfreevaror kommer att gå ned på grund av de nya reglerna.

Byter du plan i USA kan du inte ha med dig några taxfreevätskor alls.

Incheckat bagage påverkas inte alls av de nya reglerna.

Bo Svernström

Max 10 cl i varje förpackning - och allt ska in i en plastpåse

Det här gäller från och med 6 november:

Du får ta med vätska, gelé och spray, men max 1 dl per förpackning.

Alla förpackningar måste rymmas i en stängd, enliters genomskinlig plastpåse som ska vara återförslutningsbar - finns att få på flygplatsen.

Flytande mediciner och barnmat får du ta med bara så mycket som behövs på resan. Receptbelagd medicin ska ha ditt namn på förpackningen eller så ska du visa upp recept alternativt läkarintyg. Receptfri medicin och barnmat kan du bli ombedd att smaka av eller stryka på handen.

Du ska ta av dig ytterkläder och kavajer.

Du ska också ta upp bärbara datorer och lika stor annan elektronisk utrustning.

Du får ta med flaskor och annat som du köpt i taxfreeaffären efter säkerhetskontrollen. Men ska du byta plan och måste passera genom en ny säkerhetskontroll kan det bli problem med taxfreevaror. Om du förslutit påsen och kan visa upp kvitto på dina inköp ska det fungera inom EU. Men det är inte säkert.

www.luftfartsstyrelsen.se

www.luftfartsverket.se

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen