Oroligheterna kan sprida sig till charterresmålen

Läs hela UD:s avrådan

RESA

UD avråder från resor till Tunisien efter stora kravaller i landet.

När turissäsongen startar kan många fler svenskar drabbas.

Här är UD:s reserekommendationer till destinationen i sin helhet.

– Hittills har det inte påverkat oss alls eftersom det är ett sommarresmål och våra resor dit inte startar förrän i mitten av april, säger Therese Wahlund vid pressjouren för Fritidsresor. Men vi följer självklart utvecklingen via myndigheter och rekommendationerna från UD

Lugnare under fredagen

Oroligheterna startade i mitten av veckan och under fredagen den 14 januari ska läget ha stabiliserats något efter att landets president hållit ett tal till folket.

UD varnar

I går publicerade UD följande varning på sin blogg:

”Demonstrationer, oroligheter, en utlyst generalstrejk och många dödsoffer gör läget ytterst osäkert. Nattetid råder utegångsförbud. Oroligheterna kan eventuell börja sprida sig till de lugnare turistområdena.”

Du kan följa den sensate händelseutvecklingen på Aftonbladets nyhetssida www.aftonbladet.se

Resekoncernen Thomas Cook, där researrangören Ving ingår, har beslutat att evakuera 2 000 tyska och 1 800 brittiska turister från Tunisien då tyska UD avråder från resor dit, rapporterar AFP.

FAKTA

UD:s avrådan och allmänna rekommendationer

Säkerhetsläget i Tunisien 13 januari 2011:

UD avråder från icke nödvändiga resor till Tunisien. Säkerhetsläget i Tunisien har försämrats de senaste veckorna på grund av våldsamheter i samband med demonstrationer. Besökare rekommenderas undvika vistas i närheten av demonstrationer och hörsamma lokala myndigheters råd och instruktioner. Sedan den 12 januari råder utegångsförbud i Tunis nattetid.

----------------------

Säkerhetssituationen i Tunisien liksom i det tunisiska samhället kan annars betecknas som stabil. Regeringen verkar för att det ska vara tryggt att resa i landet och det finns en god polisnärvaro.

Efter en självmordsattack i april 2002, då 21 människor omkom, har övervakningen intensifierats betydligt. Trots det kan risken för liknande oförutsägbara dåd inte helt och hållet uteslutas. Svenska medborgare i Tunisien uppmanas därför till försiktighet och skärpt vaksamhet vid vistelse på kända turistmål och på platser där många människor uppehåller sig.

Brottslighet

Brottslighet riktad mot utlänningar förekommer i relativt liten omfattning i Tunisien. Det finns ändå anledning för turister att vara på sin vakt för ficktjuvar och snattare. Allmänt taget är det klokt att vara normalt försiktig och uppmärksam.

Trafik

Den största faran för en turist i Tunisien är trafiken, som kan upplevas som kaotisk. De tunisiska taxibilarna är oftast utrustade med taxameter. Var beredd på att taxichaufförerna inte alltid hittar fram, inte ens med hjälp av karta.

Kulturbundna regler

Den som reser till Tunisien bör notera kulturskillnaderna och bekanta sig med landets sedvänjor redan innan sin resa. Kvinnor bör undvika att röra sig ensamma efter mörkrets inbrott. Tunisien är ett av de mest liberala arabländerna och det är inte särskilt svårt för en europé att respektera de lokala kulturella bestämmelserna.

År 2011 infaller Ramadan 1 augusti och en månad framåt.

Bra att veta

För öppet homosexuellt umgänge kan man i Tunisien dömas till fängelsestraff om upp till 2 år.

Tunisien har en strikt narkotikalagstiftning. Redan innehav av en liten mängd narkotika kan leda till fängelsestraff och för allvarligare narkotikabrott kan man dömas till 20 års fängelse.

Det är förbjudet att fotografera presidentens residens och arbetslokaler.

Den Stockholmsbaserade ambassadören för Tunisien följer hur säkerhetsläget utvecklas och uppdaterar vid behov reseinformationen.

Källa: UD.