Åke tar hål på myterna

Punkterar 101 seglivade historier i ny bok

Foto: SARA RINGSTRÖM och AP
RESA

Åke Persson har varit med om att sticka hål på 101 seglivade myter.

Och han har inte ett dugg dåligt samvete.

– Nej, så kan man kanske uppleva det, men man kan ju vända på det. Åh fasen, var det inte som jag trott eller fick lära mig i skolan?

Tillsammans med författar- och historikerkollegan Thomas Oldrup ägnade Åke Persson – redaktör för Aftonbladets nya succétidning Levande Historia – ett och ett halvt år åt att skriva boken ”101 historiska myter” (Historiska media).

Och, det säger sig självt, att punktera högst desamma.

Bra kvällslektyr

– De här myterna skapades ofta av ett syfte, med en dold agenda som kungar eller ledare hade för att svärta ned motståndare. Gustav Vasa höll på med sånt, romarna också, säger Åke Persson.

Varför just 101 myter?

– Ärligt talat så låter det bra. Vi skulle aldrig valt 98 eller 105. Vi ville ha ett uppslag för varje myt. Det ska vara underhållande. Samtidigt ska man lära sig något också.

– Man kan ju läsa ett avsnitt varje kväll när man går och lägger sig och sedan smälta det med sömnen.

Kan det bli en uppföljare med 101 andra myter?

– Det är inte omöjligt. Det här är de mest vanligt förekommande som folk går omkring och tror på. Visst finns det fler myter och ibland om samma saker och fenomen också.

Drömresan till Atlantis

– Det är spännande att se hur slagkraftiga de är än i dag.

Och vart går din drömresa, rent av till något mytomspunnet ställe?

– Absolut! Varför inte till fantasilandet Shangri-La eller Atlantis. Det finns de som tror att Atlantis funnits på riktigt, och att det existerar än i dag under havsytan.

FAKTA

Åke listar: Historiska myter med resetema

1. Det går att se kinesiska muren från månen

NEJ! ”Myten uppstod redan i början av 1900-talet i science fiction-böcker. Så de var redan i svang före månlandningen. Efteråt påstods det också att Neil Armstrong sagt att han hade sett kinesiska muren från månen. Men det var bara ett påhitt.

Det är som om man skulle se ett hårstrå på hundra meters håll. Däremot i omloppsbana i rymden med bra väder, bra kikare och lite flax så skulle man kunna se muren. Men då kan man ju lika gärna se motorvägar.”

2. Hitler låg bakom byggandet av autobahn

NEJ! ”Det tror man ofta. Men det var påbörjat mycket tidigare. Första tyska motorvägen, mellan Köln och Bonn, invigdes 6 augusti 1932. Då var det nästan sex månader till dess att Hitler skulle ta makten. Sedan tog han av propagandaskäl snabbt åt sig äran. Under nazitiden byggdes bara en fjärdedel av dagens motorvägsnät.”

3. Woodstockfestivalen hölls i Woodstock

NEJ! ”Woodstock var inte alls intresserat av festivalen, lokalborna protesterade. Woodstock hade sedan länge ett rykte om sig som kulturfäste med konstnärer och var inte intresserade av någon ”hippiefestival”. I stället fick Bethel, som ligger nästan åtta mil från Woodstock, i sista stund stå värd för den tre dagar långa festivalen.”

4. Slavar byggde pyramiderna

NEJ! ”Myten kommer från den grekiske historieskrivaren Herodotos, som gjorde en resa till Egypten i mitten av 400-talet före Kristus. Han blev förstås jätteimponerad och skrev ned att slavar hade gjort jobbet. Sedan skrev alla bara av honom. Men det har visat sig att arbetarna både bodde bra och åt bra. Och det skrevs ned klotter som ”vårt arbetslag arbetar snabbast”. Det hade knappast slavar gjort.”

5. Charles Lindbergh var först att flyga över Atlanten

JA! ”Men bara solo och non stop. Men det var ett 60-tal personer som flög över Nordatlanten innan Lindberghs bravad 1927. Det var några zeppelinare och i maj 1919 tog sig ett amerikanskt sjöflygplan med sex mans besättning över i etapper. Därpå flög britterna John Alcock och Arthur Whitten Brown mellan Newfoundland och Irland.

Myten förstärktes när president Kennedy anspelade på Charles Lindbergh som ”den förste” inför Apollo-färden till månen.”