Startsidan / Resa

Vart vågar vi resa?

Expert: Det kan tända till i Marocko och Jordanien

Arabvärlden brinner och upproren sprider sig.

Vågar vi åka till länder som Egypten, Marocko, Jordanien och Tunisien på semester?

Här är UD:s och expertens råd – land för land.

Experten Alexander Atarodi tycker att Egypten är en säker plats att resa till just nu – men höjer ett varningens finger för Marocko.   Experten Alexander Atarodi tycker att Egypten är en säker plats att resa till just nu – men höjer ett varningens finger för Marocko. Foto: AP och URBAN ANDERSSON

Fritidsresor och Apollo återupptar sina resor till Egypten i början av april, två veckor tidigare än planerat

Även Ving kommer i gång med sina Egyptenresor före påsk efter att UD inte längre avråder från resor till landet.

Samtidigt har det rapporteras om demonstrationer i flera arabiska turistländer, exempelvis Jordanien och Marocko. I Tunisien är läget osäkert på grund av flyktingströmmar från grannlandet Libyen.

Egypten är säkert

Frågan är; vart vågar vi resa?

– Jag är lite tveksam till Marocko och Jordanien. Där kan det tända till när som helst. Egypten och Dubai är däremot inga problem, säger Alexander Atarodi, Nordafrika- och Mellanösternanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Jag har vänner som just nu är i Luxor vid Nilen i Egypten. Det är lugnt och säkert. Sannolikt bästa tillfället att resa dit just nu, säger Alexander Atarodi.

”Personer på plats”

Fritidsresor uppmanar sina resenärer att kontakta dem om man känner sig orolig.

– Det är viktigt att som resenär hålla sig uppdaterad. Kolla media och UD:s hemsida. Kontakta ditt flygbolag eller researrangör, säger Peter Hellström på Fritidsresor.

– Vi har många gånger personer på plats som kan berätta hur det ser ut. Så var det exempelvis i Egypten, i Hurghada, Marsa Alam och Sharm El Sheikh. På de platserna var läget annorlunda än de platser som medier rapporterade i om, till exempel Kairo, säger Peter Hellström.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK