Prata till lågpris på resan

Så ringer du hem billigast – tipsen som sparar pengar

RESA

Mobil och utlandsresa skrämmer många.

Och det kan bli så dyrt att semestern blir förstörd.

Men det finns sätt att pressa priserna. RESA visar hur.

Eftersom vi svenskar blivit så vana vid att använda mobilen vill vi gärna göra det när vi är utomlands också.

Men internationella samtal med mobil är en guldgruva för mobiloperatörerna med fantasipriser som saknar koppling till verkliga kostnader.

Dyrt att surfa

För resenärer kan det äta upp hela reskassan bara att surfa in på en svensk nyhetssajt som aftonbladet.se när priset för mobilsurfen ligger på 120–140 kronor per nedladdad megabyte.

Fem minuters videoklipp på Youtube blir snabbt 600–700 kronor!

Bästa alternativen

Fast det finns alternativ. Både sådana du kan ordna innan du reser och sådana du kan lösa när du kommit fram.

RESA har gått igenom de bästa alternativen för dem som ska resa till några av de populäraste resmålen.

FAKTA

Så ringer du billigast från ...

... Spanien:

Spanien har två stora mobiloperatörer, Telefonica och Vodafone, som båda tar ut rätt höga priser till Sverige även om man skaffar ett lokalt kontantkort. Men med Vopium håller man priset nere på under kronan för samtal till mobil och 19 öre minuten till fasta telefoner. Ska man surfa med mobilen är ett förbetalt kontantkort från Telestial ett alternativ. Kortet kostar 24 euro och då ingår 10 euro samtalstid. Samtal ut kostar från 0,067 euro per minut. Inkommande samtal är gratis.

... Thailand:

Det är dyrt att använda mobil i Thailand, men det finns sätt att pressa priset. Det bästa alternativet är att köpa ett simkort från Holliday Phone och ta med sig på resan. Kortet kostar 179 kronor och innehåller en del samtalsminuter. Sedan kostar det 1,30 per minut att ringa hem vilket kan jämföras med över 19 kronor per minut med Tele2. Och mobilsurfar gör man för 55 kronor i veckan mot 174 kronor per megabyte med Tele2.

... USA:

Billigast blir det med Vopium. I alla fall om du inte tänker surfa med mobilen också. Att ringa hem till en fast telefon kostar 19 öre i minuten. Jämfört med Telias normalpris på 22,50 per minut är det närmast gratis.

Stannar du lite längre eller ska surfa mycket är ett kontantkort från AT&T bäst. Kortet kostar 145 kronor inklusive lite samtal och surf. Sedan kostar surfen drygt 35 kronor per megabyte. Men hos Telenor, Telia och Tre kostar det över 120 kronor per megabyte. Så surfar gör man bäst på hotellets wifi.

Flyger du mycket med Delta kan du köpa wifi-anslutning som funkar i planen. De har den största flottan med wifi-utrustade flygplan i världen. Från 5 dollar för 1,5 timmas flygning och uppåt. Då kan du dessutom ringa Skypesamtal hem för ingenting eller nästan ingenting.

... Turkiet:

Att använda mobilen under resan i Turkiet är inte billigt alls. De svenska operatörerna tar 9–16 kronor per minut för att ringa hem. Vopium finns ännu inte i Turkiet. Skype är ett alternativ, men då ska man ha tillgång till wifi. Kör man via mobilen åker man på kostnaden för mobildata som är över 100 kronor per megabyte.

Ett annat alternativ är att köpa ett lokalt kontantkort från till exempel Avea. Men även då blir det rätt dyrt att ringa hem. Samtal inom Turkiet blir dock billigare.

2 andra spartips

Vopium

Med Vopium får man femton minuter gratis när man registrerar sig. Sedan använder Vopium en teknik där man leder om samtalen. Priset blir mycket lägre än att ringa med sin svenska operatörs utlandstaxa. Ringa hem från USA kostar till exempel 19 öre i minuten jämfört med 22,50 från en svensk operatör.

www.vopium.com

Skype

Har man en mobil som klarar av gratistjänsten Skype eller en dator kopplad till wifi kan man ringa helt gratis i trådlösa datanät till andra Skypeanvändare. Vill man ringa till vanliga telefoner eller mobiler i Sverige använder man betaltjänsten Skypeout som är mycket billigare än vad mobiloperatörerna är för samma tjänst.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!