Aftonbladet
Dagens namn: Torgny, Torkel
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa

Så får du råd med drömsemestern i Alperna i vinter

Tipsen som pressar priset

Snart är det dags... Det börjar bli dags att boka resan till skidåkningen. I och med låga flygpriser och möjlighet att åka till mindre orter, så behöver inte resan till skidparadiset Alperna bli så mycket dyrare än att åka till de svenska fjällen.   Snart är det dags... Det börjar bli dags att boka resan till skidåkningen. I och med låga flygpriser och möjlighet att åka till mindre orter, så behöver inte resan till skidparadiset Alperna bli så mycket dyrare än att åka till de svenska fjällen. Foto: Thinkstock

Skidsugen?

Skippa svenska fjällen och dra på en lite häftigare resa i år – till Alperna.

Det behöver inte ens bli särskilt dyrt.

Nu är det hög tid att boka årets skidresa.

De flesta svenskar som uppskattar snö och skidåkning mer än Thailands varma stränder, drar sig norrut i vårt eget land. Eller grannländerna.

Men om du tröttnat på de svenska backarna kan det vara läge att öka utmaningen i åkningen och resa ner till Alperna.

Något som allt fler svenskar verkar göra, enligt researrangören STS Alpresor, som slagit rekord i sålda resor hittills i år.

– Den starka svenska kronan har gjort att vi kunnat sänka många av våra priser och det gör det billigare att semestra i Alperna. Dessutom tycks svenskarnas längtan efter sol i kombination med skidåkning göra att många väljer Alperna istället för fjällen, säger Peter Johnson, VD på STS Alpresor till Travelnews.

”Kostar inte mer än Sälen”

En av anledningarna till det ökade intresset för Alperna är möjligen att det nu går att resa dit lite billigare än förr om åren.

– Att resa till Alperna kan man tänka blir jättedyrt, men det går att komma undan utan att bli ruinerad om man hittar ett billigt flyg och till exempel inte åker till de allra mest kända orterna, säger Claudia Gomez på resesökmotorn Destination.se.

Att det finns många billiga flyg har öppnat möjligheten för svenskar att åka ner i Europa på vintersemestern. Med hyrbil och boende utanför de kända skidorterna kan även budgetmedvetna njuta av en veckas fantastisk skidåkning.

– Att flyga ner kostar inte mer än det kostar i bensin att åka upp till Sälen, och då får man ändå ett annat land och mycket mer spännande skidåkning, säger Claudia Gomez.

Till Sälen från Stockholm är det 42 mil. Med en bil som drar strax under en liter milen kostar resan tur och retur cirka 1100 kronor. Flyg till flygplatsen Klagenfurt i Österrike kostar 712 kronor tur och retur med Ryanair.

– Det är viktigt att hålla koll på Ryanairs hemsida. De flyger till många destinationer nära Alperna. Exempelvis Milano. Eller Zurich, som ligger nära skidorterna Engelberg, Myrren och Vengen. Det kommer nya flygkampanjer hela tiden, då du kan hitta billiga flygbiljetter, tipsar alprese–experten Amelie Enström på Destination.se.

Pendla

Ett annat sätt att hålla ner kostnaden för resan är att åka till mindre orter som ligger en bit ifrån de stora kända skidorterna.

Ett sådant exempel är lilla La Douay som ligger på vägen till bergspasset Col du Grand Saint-Bernard, sju kilometer från kända skidorten Verbier. Där kan du åka på samma liftkort i fyra olika dalar, bland annat Chamonix. Om du önskar känna av pulsen i Verbier så går det enkelt att pendla dit.

Senare än Sverige

Säsongen i Alperna vara från december och in i april. Vi har kollat in några förslag på resor och priser under en specifik vecka i februari. Det är möjligt att det finns billigare – eller dyrare – alternativ andra veckor.

Fakta: Alperna

Alperna är en bergskedja i Centraleuropa.

Den upptar en yta av omkring 200 000 kvadratkilometer.

De länder som har del i Alperna är Frankrike, Italien, Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Österrike och Slovenien.

Högsta topp: Mont Blanc 4 810,45 meter.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK