Aftonbladet
Dagens namn: Sigvard, Sivert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa

Så här lite svenskt vill vi ha på resan

Kolla in nya undersökningen  Så säger svenskarna i olika delar av landet

Foto: THINKSTOCK

Svenska resenärer vill inte ha för mycket ”svenskt” omkring sig på utlandsresan.

Mest tumme ner får svensk mat och för många andra svenska gäster på resmålet.

– Rent generellt så är det tydligt att svenskarna gärna hittar det genuina på resorna, säger Karin Starkman Ahlstedt hos Ticket till Aftonbladet Resa.

Följ Aftonbladet Resa på Facebook

LÄS OCKSÅ PLUS Svindlande utsikter för framtidens resor
För mycket svenskt på resan kan förta känslan av att vara utomlands.

Det visar Tickets Novus-undersökning.

Hela 45 procent av svenskarna vill helst slippa att ha svenskt omkring sig när de reser utomlands.

Att ha svenska guider, reseledare eller svensktalande kabinpersonal är dock mer positivt för svenskar.

”Det slår mig”

– Jag tycker att rent generellt så är det tydligt att svenskarna gärna hittar det genuina på resorna och inte har så mycket svenskt omkring sig, säger Karin Starkman Ahlstedt hos Ticket.

Mest negativa mot ”svenskt” på semestern är man i Sydsverige där 51 procent föredrar att inte ha svenskt omkring sig. Motsvarande siffra i Norrland är bara 30 procent.

– Det som slår mig är att det faktiskt är sådan skillnad på regionerna. Jag har funderat lite kring det, och kanske är det olika trender som går i olika regioner, säger Karin Starkman Ahlstedt.

”Man är bekväm”

Något som också skiljer sig i undersökningen är vad de olika åldersgrupperna svarar, ju yngre man är, desto mindre svenskt vill man ha när man reser. Den åldersgrupp som ställer sig mest positiv till att ha andra svenska gäster på hotellet är åldersgruppen 30-49 år.

– Det är den åldersgruppen som oftast reser med barn, och det är ganska intressant att man i barnfamiljer ändå är ganska positiva till att ha svenskar omkring sig. Jag tror det har att göra med att man ofta väljer charterresor och barnen går i barnklubb och leker med andra barn, föräldrarna tycker nog det är enklare att skapa kontakter med svenska barn. När barnen mår bra så mår föräldrarna bra.

Något som annars är sig likt i undersökningen oavsett åldersgrupp är att de flesta är positiva till just svenska guider, reseledare eller svensktalande kabinpersonal. Varför tror du det är så?

– Jag tror det är för att man är lite bekväm där, att kunna prata svenska och inte behöva anstränga sig så mycket, även om man är på semester, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen