Vanligaste frågorna – om ESTA-ansökan

USA-experten avslöjar onödiga tabben inför resan

Foto: Foto: TT/Thinkstock (montage).
RESA

14 dollar, drygt 110 kronor. Så mycket ska en ESTA-ansökan för att komma in i USA kosta.

Mängder av sajter erbjuder ”hjälp” att sköta din ansökan, men till mångdubbelt dyrare pris.

– Du ska endast ansöka via den officiella webbplatsen, säger Jeff Gringer, konsul på amerikanska ambassaden i Stockholm.

Vad är ESTA?

ESTA, Electronic system for travel authorization, infördes 2009 av USA:s regering och är i korthet ett onlinesystem som förhandsgranskar medborgare som ansöker om resetillstånd till landet. Dessa resenärer slipper att söka visum, en mycket dyrare och krångligare process.

ESTA-ansökan kan endast göras via Department of Homeland Securitys egna hemsida, men många sajter erbjuder möjligheten att sköta ansökan åt dig – och tar uppåt 600 kronor för detta. Helt i onödan, enligt Jeff Gringer:
– Alla andra webbplatser tar bara extra betalt för den service som utförs av Department of Homeland Security, och ingen av dessa är godkänd av Department of Homeland Security, säger han.

”Oftast får man svar inom några minuter”

Resenärer rekommenderas att ansöka om ESTA minst 72 timmar innan avresan, men för att inte hindra resor med kort varsel arbetar USA:s myndigheter med ansökan så snabbt som möjligt – förutsatt att man söker direkt via myndigheternas sajt:
– Alla resor är ju inte planerade och ansökningar som inkommer i sista minuten godtas normalt sett. Oftast får man svar inom några minuter. Kom bara ihåg att ingen bekräftelse kommer via e-post, man måste gå in på webbplatsen själv och titta.

Men möjligheten att ansöka om inresetillstånd via ESTA gäller inte alla – endast medborgare i länder som ingår i ”Visa Waiver” (se faktaruta till höger) är berättigade.

– Ditt pass måste vara utfärdat i ett av de 38 godkända länderna, innehålla biometrisk information och vara maskinläsbart. Annars måste du ansöka om visum, säger Jeff Gringer.

Se nedan för de vanligaste frågorna om ESTA

FAKTA

GODKÄNDA ESTA-LÄNDER (VISA WAIVER)

Andorra, Australien, Belgien, Brunei, Chile, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Irland, Italien, Japan, Lettland, Luxemburg, Liechtenstein, Litauen, Malta, Monaco, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Portugal, San Marino, Schweiz, Singapore, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sydkorea, Sverige, Taiwan, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike.

9 vanliga frågor om ESTA

Vem kan ansöka om ESTA?

Alla medborgare i de 38 länder som omfattas av ”Visa Waiver” (se faktaruta till höger). Du kan endast ansöka om ESTA om ditt syfte med resan är arbetsrelaterat eller om du åker som turist och du planerar att stanna i max 90 dagar. Annars måste du ansöka om visum.

Kan jag fortfarande få ESTA efter de nya förändringarna i Visa Waiver-programmet?

Om du är svensk medborgare med ytterligare medborgarskap i något av följande länder: Iran, Irak, Syrien eller Sudan, eller om du har rest till något av dessa länder efter 1 mars 2011, så kan du inte längre ansöka om ESTA. Du måste istället ansöka om visum för att kunna resa till USA.

Hur länge måste mitt pass gälla för att jag ska kunna få ESTA?

Generellt krävs det att passet är giltigt sex månader efter din planerade utresa från USA. Vad gäller svenska pass finns en landspecifik överenskommelse vilket innebär att de är undantagna från sexmånadersregeln och kan användas förutsatt att passet är giltigt under hela din vistelse.

Hur ansöker jag enklast om ESTA?

Enligt Department of Homeland Security bör alla ansökningar göras på den här webbplatsen: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ Kostnaden är 14 dollar och betalas med kreditkort.

Vad måste jag fylla i vid ESTA-ansökan?           

Förutom namn, födelsedatum och passuppgifter på engelska får den sökande svara på frågor om bland annat smittsamma sjukdomar, tidigare brottslighet och eventuell historik kring utvisningar.

Hur länge är mitt inresetillstånd giltigt?

Inresetillståndet gäller i två år från datumet det godkändes eller tills nuvarande pass går ut.
 

Jag fick inte min ESTA-ansökan godkänd, vad händer nu?

Du måste ansöka om ett visum för ”non-immigrants” på USA:s ambassad eller konsulat innan du kan resa till USA. Detta innefattar normalt bland annat en intervju på ambassaden eller konsulatet om varför du vill besöka USA.

Måste jag ta med en utskrift av mitt godkända ESTA till flygplatsen?

Nej, när din ansökan är godkänd finns du registrerad i datasystemen. Dock rekommenderas från myndigheterna att du skriver ut din ansökan som ett ”kvitto” på att du gjort ansökan.

Jag har ett giltigt visum, måste jag ändå ansöka om inresetillstånd via ESTA?

Nej, det behövs inte. Ditt visum gäller redan som inresetillstånd.
Källa: U.S. Customs and Border Protection samt Jeff Gringer, USA:s ambassad i Stockholm.