Aftonbladet
Dagens namn: Hilda, Hildur
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Flyg

Ny flygincident för Qantas

Från världens säkraste flygbolag till otursförföljt

Qantas - förut Australiens stolthet, nu avlöser den ena incidenten den andra.   Qantas - förut Australiens stolthet, nu avlöser den ena incidenten den andra. Foto: AP

Problemen fortsätter för Qantas Airways.

Ett av flygbolagets Boeing 747-plan på väg till Sydney tvingades i tisdags att nödlanda i Bangkok.

Australiens flygstolthet rankades en gång som världens mest säkra flygbolag.

Men på senare tid har incidenterna avlöst varandra.

Planet i tisdags hade 352 passagerare och hade just lyft från flygplatsen i Thailand när problem uppstod. Enligt uppgift ska det ha rört sig om ”mekaniska problem” kort efter starten och planet tvingades snabbt återvända till Bangkok.

Samma dag drabbades ett annat Qantas-plan på väg mellan Adelaide och Melbourne av ett dramatiskt fel.

Fick störtdyka 8 000 meter

Planet, en Boeing 737-400 med 99 passagerare ombord, förlorade kabintrycket mitt under flygningen. Det tvingade piloten att störtdyka 8 000 meter, något som vållade panik ombord.

Och i förra veckan fick ett Qantas-plan på väg till New York gå ned på Fiji sedan ett bränslevalv till en av motorerna fallerat.

Så sent som i november 2010 drabbades bolaget av den allra mest allvarliga incidenten under senare tid. Då exploderade en motor på en av Qantas nya Airbus380-superjumbos kort efter starten från Singapore. Den gången lyckades piloten under stor dramatik att nödlanda. Men tillbudet bedömdes som så allvarligt att Qantas ställde in alla flygningar med den nya superjumbon tills felet förhoppningsvis kan åtgärdas.

Leif-Åke Josefsson
Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen