Aftonbladet
Dagens namn: Henrik
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Kryssningar

Inte bara lyx - nu ska det vara snyggt också

Två nya kryssningsfartyg för 11,5 miljarder kronor

Snyggt och strömlinjeformat.

Nu gör rederiet NCL en helomvändning:

Betalar en miljard kronor i böter för att slippa en till "ful" båt.

De nya kryssningsfartygen blir lite mer strömlinjeformade än sina föregångare.   De nya kryssningsfartygen blir lite mer strömlinjeformade än sina föregångare. Foto: NCL
Norwegian Epic, som lanserades tidigare i år, fick en ganska klumpig överbyggnad.   Norwegian Epic, som lanserades tidigare i år, fick en ganska klumpig överbyggnad.

Rederiet Norwegian Cruise Line skrotar planerna på en uppföljare till jätten Norwegian Epic, som premiärkryssade i somras och som är världens största efter Royal Caribbeans Oasis of the Seas och nya Allure of the Seas.

Istället satsar NCL på två mindre fartyg, med betydligt vackrare former.

– Vi bygger på succén med vårt senaste fartyg och tar med oss det bästa därifrån till det nya fartyget, säger NCL-chefen Kevin Sheehan i ett pressmeddelande.

Topphemligt

Det är fortfarande topphemligt vad det nya fartygen kommer att innehålla, men norska tidningen VG har analyserat en första uppsättning 3D-bilder på fartyget och presenterar sina teorier:

  • Nya fartygen är mer strömlinjeformat är NCL:s tidigare fartyg.
  • Ett promenaddäck går runt hela fartyget.
  • På däck syns inte de äventyrsbad som andra NCL-fartyg har.
  • Akterdäck ser ut att ha ett avskärmat soldäck med mycket grönska.

Kostar 11,5 miljarder

De nya fartygen liknar konkurrenten Celebrity Cruises tre fartyg Equinox, Solstice och Eclipse, skriver VG. Och det är ingen slump. De är byggda på samma varv som NCL:s nya fartyg, Meyer-Werft i Tyskland.

De nya fartygen har en volym på 143500 bruttoton vardera och kommer kosta 1,2 miljarder euro (cirka 11,5 miljarder kronor) tillsammans.

En miljard i böter

Jungfruturerna planeras till våren 2013 och våren 2014

Efter att ha övergivit planerna på en ny Norwegian Epic tvingas NCL böta en dryg miljard kronor till det franska varvet som redan börjat arbetet med båten.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen