Bästa krysstipset: Så upplever du en storstad - på 2 tim

Bästa sättet att få ut maximalt av stoppet på Kryssningsresan

1 av 3 | Foto: Johan Söderlund
Spaghetti al Nero är en lokal specialitet tillagad med bläckfiskbläck. Men försäkra dig om att du har en mage av stål innan du smakar.
RESA

RESAs kryssnignsreporter Johan Söderlund kryssar vidare – och försöker hinna med att uppleva allt som ska upplevas.

Nu har han kommit till Palermo, där han testar bläckfiskpasta och får använda sin expertis för att se uppleva storstaden på kortast möjliga tid.

Så var man framme i Neapel, eller var det Palermo?

En skitig men charmig stad skymtar bakom hamnbyggnader och kranar från hyttbalkongen.

Fartyget MSC Splendida lade till tidigt i morse, men klockan har redan hunnit bli lunchtid efter en sen frukost och ett pass i fartygets gym.

Om fyra timmar sticker båten igen.

Shit, hur ska jag hinna med denna stad (som visar sig vara Palermo)?

Googla – funkar alltid

Magen kurrar efter gympasset och jag vill absolut inte stanna på båten och äta i buffématsalen för andra gången på två dagar.

Lösningen blir en snabb googling på "Sicilian restaurant Palermo".

Tipset från wikitravel är sannolikt en turistfälla, men det behöver inte vara dåligt för det.

Det går snabbt att hitta en taxi utanför färjan.

En vild resa genom Palermo tar fart. Här används nämligen buss- och taxifilen av mopedister som i rasande fart kör i motsatt färdriktning mot min taxi. Chauffören kryssar vant mellan de rörliga hindren och det känns som att jag hamnat i ett galet dataspel.

Kulturell smash

Kontrasten från fartygets inbäddade värld, med heltäckningsmattor, stillsam hissmusik och bugande personal, är som en kultursmocka rakt i fejan.

Det har gått 20 minuter sedan jag lämnade skutan och jag har redan fått en rejäl dos av Palermo.

Nästa chock kommer inne på den av Wikitravel rekommenderade restaurangen.

– Ge mig något typiskt sicilianskt, säger jag.

– Spaghetti al nero, föreslår servitrisen.

In kommer en kolsvart klump bläckfiskbläckpasta. Det här lär de inte ha på fartygets Italienska à la carte. Ännu en kulturell smash.

Och snart en tredje... Nöjd och mätt återvänder jag till båten. Men Palermoresan över långt ifrån över.

Högt pris...

Timmar efter att fartyget lämnat staden lever den kvar inom mig – i form av illamående och huvudvärk. Jag blir sängliggande hela kvällen med en klassisk matförgiftning.

Och jag missar den inbokade galamiddagen med efterföljande dansshow och handskakning plus drink med fartygets kapten. Men det var det värt!