Ökande intresse för kryssningar

Allt fler svenskar vill tillbringa semestern till sjöss

Allt fler vill åka på kryssning Lyxkryssaren Carnival Magic är ett av de nya fartyg som ska möta det ökande intresset för att semestra på havet.
Foto: Pressbild
Allt fler vill åka på kryssning Lyxkryssaren Carnival Magic är ett av de nya fartyg som ska möta det ökande intresset för att semestra på havet.
RESA

Svenskarna får inte nog av att kryssa.

Så många som 61 procent kan tänka sig att ersätta sol– eller skidresan med en kryssning.

Och trenden är på uppåtgående.

Siffrorna, som publicerades i mars 2011, kommer från den nya undersökningen Kryssningsbarometern som rederiet MSC Cruises står bakom.

De bekräftas också av European Cruise Council vars undersökningar visar samma sak – allt fler svenskar vill åka på kryssning.

European Cruise Council bekräftar också att det är en uppåtgående trend bland svenskarna att semestra på sjön. Kryssningsfrekvensen, det vill säga hur många som kryssat i förhållande till antal invånare, ligger just nu på 6 personer per 1 000 invånare i Sverige men väntas öka. I England är kryssningsfrekvensen så hög som 24 procent.

Allt fler vill åka på kryssning

Siffrorna i Kyssningsbarometern tyder på att intresset för att åka på kryssning sprids genom rekommendationer mellan bekanta. Svenskarna som deltagit i undersökningen, som gjordes på nätet, uppger att de upplever reseformen som ett enkelt och trevligt sätt att koppla av och vila. De uppskattar också att det finns många aktiviteter ombord för alla åldrar.

– Svenskarna har upptäckt att en kryssning är en utmärkt semesterform. Att få se många olika platser under bekväma reseformer och samtidigt ha möjlighet till en mängd olika aktiviteter och bekvämligheter för alla åldrar ombord, allt från spa-behandlingar till sportanläggningar och barnaktiviteter, gör kryssningar till en perfekt familjesemesterform för hela familjen, säger Claes Tamm, nordisk chef på MSC Cruises.

Drömdestinationen för de som drömmer om en kryssningssemester är Karibien, på andra plats kommer Medelhavet.