Aftonbladet
Dagens namn: Petronella, Pernilla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Kryssningar

Rekordfartyget blir ett flytande hotellkomplex

Nu ska det amerikanska spökskeppet få nytt liv

Efter att ha slagit hastighetsrekordet över Atlanten, 1952, ångade fartyget vidare över Engelska kanalen till Le Havre i Frankrike.   Efter att ha slagit hastighetsrekordet över Atlanten, 1952, ångade fartyget vidare över Engelska kanalen till Le Havre i Frankrike. Foto: Eddie Worth

S.S United States slog hastighetsrekord över Atlanten 1952. Nu, 60 år senare, ska det historiska fartyget rustas upp och bli till turistattraktion.

Med sina 53 330 ton är hon det största passagerarfartyg som USA har byggt, och på sin jungfrufärd år 1952 tog hon över Atlantens blåa band efter en genomsnittsresa i 36 knop.

1969 togs S.S United States ur tjänst och  ligger idag dockad i Philadelphia, där hon legat stilla sedan 1990-talet. Nu vill den oberoende organisationen S.S United States Conservancy rusta upp och rädda henne.

Flyttas till New York eller Miami

Planerna är stora och i full gång. SSUSC vill skapa ett flytande hotell, museum och restaurang och flytta skeppet till antingen New York eller Miami. Redan nu är fartyget i förvånansvärt gott skick för att inte ha varit i tjänst på över 40 år. Hon har bogserats fram och tillbaka till Östeuropa för asbestsanering och insidan är rensad på rubbet.

Präktigt bygge

Fartygets skrov och överbyggnad är anmärkningsvärda och visar på det genuina jobb som gjordes när hon byggdes. Skorstenarna är som hämtade ur en historiebok – höga, lutande och strömlinjeformade. Samtidigt förklarar skrovet hastighetsrekordet. Förutom motorerna, som självklart spelade en stor roll, är skrovet nämligen format som ett sylvasst knivblad för att kunna ploga genom havet flera dagar i sträck.

Saftig prislapp

Att återuppliva det ikoniska fartyget är dock inte gratis utan uppskattas kosta över en miljard. Läs mer om S.S United States och följ utvecklingen här.
 

Emelie Simonsbacka
Senaste nytt

Läsarkommentarer

Läsarnas egna artikelkommentarer. Regler du måste följa
Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK