11 vingårdar på 4 dagar

Vackert, gott och trivsamt i Sydafrikas berömda vindistrikt

RESA

Hemliga rum, babianer och spindelnät – Sydafrikas vindistrikt bjuder på många överraskningar.

Aftonbladet Söndags Agneta Elmegård gav sig i väg på sitt livs resa.

Aftonbladets resporter Agneta Elmegård hade sällskap på vinresan av Ylva Lennartsson, sommelier och restaurangchef.
Aftonbladets resporter Agneta Elmegård hade sällskap på vinresan av Ylva Lennartsson, sommelier och restaurangchef.

På väggen inne i den svala vingården Rust en Vrede i vindistriktet Stellenbosch i Sydafrika, hänger en stor bild på Nelson Mandela. Gårdens namn betyder ”vila och fred” på holländska. Och det ligger nära till hands att tro att just den här vingården hade ett symboliskt värde för Nelson Mandela, eftersom han valde viner härifrån till Nobelmiddagen 1993 då han tog emot Nobelpriset.

Den lilla trädgården med rosor som omfamnar vingårdens entré ger ett välkomnande intryck och innergården har ett naturligt hängande tak av vindruvstockar. Med berget i bakgrunden ser det ut som en filmkuliss. Här råder en andäktig tystnad.

Bättre än i Europa

Par sitter avslappnat och väntar på att bli serverade, andra lyssnar på den kunniga vinguiden som berättar om syror, druvor, lagringsmetoder och utmärkelser.

– Flera av Europas vindistrikt är svårtillgängliga och där upplever du inte alls den här öppenheten som finns i Sydafrika. Ofta måste man boka besök och många är inte öppna för allmänheten. Här ligger vingårdarna på rad efter varandra och man kommer verkligen nära själva hantverket, säger mitt resesällskap Ylva Lennartsson, till vardags sommelier och restaurangchef på Villa Brevik på Lidingö.

Hon har besökt många vindistrikt i Frankrike, Spanien och Italien men håller de Sydafrikanska vindistrikten Franchouk, Stellenbosch och Constantia som några av de mest upplevelserika.

Hemma hos golfstjärnan

Vindistrikten, som ligger en timmes bilfärd från Kapstaden, har 600 vingårdar i bruk, flera med anor från 1600-talet. Att gammalt möter nytt är en del av charmen.

Som idrottsnörd insisterar jag på ett besök på golfspelaren Ernie Els (1:a på PGA-touren) vingård. Gården är nybyggd, ultramodern och designad in i minsta detalj. Vi slänger oss med några golftermer, Parnevik och Elin Nordegren. Och det funkar.

Vinguiden hör vår passion för vin och golf och öppnar upp dörren som leder ner till underjorden och Ernies privata vinsamling. Varje flaska bär en liten ”tag” med Ernies egna inskription med tid och plats för inköp.

Det känns stort – vi har varit i Ernies hemliga rum. Hänförda av den vidunderliga utsikten över dalen chillar vi med ett glas av Ernies paradvin.

– Mmm, en bordeauxblandning. Ett vin i världsklass, konstaterar Ylva. Jag nickar. Efter en hel dag i dalen smakar alla viner likadant, i varje fall i min gom.

Babianer gillar det också

Vi avslutar på vingården Haute Cabrière i Franchouk. På lördagar får alla kvinnliga besökare prova på sabrage, det franska sättet att öppna mousserande vin där man slår av flaskhalsen med en sabel. Gården är känd för sitt mousserande vin och ett underbart vitt dessertvin.

En babianfamilj har parkerat i trädet närmast vinodlingen och en vakt varnar oss för att gå för nära. När vindruvorna mognar kommer babianerna ner från de närliggande bergen och kalasar på de dyrbara druvorna. Precis som vi.

Skillnaden är bara några månaders lagring och lite bubbel.

FAKTA

Guide till 11 vingårdar

1. Constantia Steenberg

Område: Constantia.

Specialitet: Den första vingården som drevs av en kvinna. Myten säger att hon fick marken av Simon van der Steel, guvernör från Holland efter att hennes tre äkta män på raken blivit dödade under oklara omständigheter.

Missa inte: Har specialiserat sig på druvorna sauvignon blanc som ger friska fruktiga viner med hög syra. Bra till skaldjur. Lyxig restaurang med avsmakningsmeny.

www.steenberghotel.com

2. Constantia Uitsig

Område: Constantia.

Specialitet: Restaurangen La Colombe rankas som tolfte bästa restaurangen i världen. Gammal holländsk stil. Litet guesthaus.

Missa inte: Deras mousserande vita viner. Drick bubbel här.

www.constantia-uitsig.com

3. Klein Constantia

Område: Constantia.

Specialitet: Den första vingården som etablerades i Sydafrika 1652.

Missa inte: Mest kända för vin de Constance, ett naturligt sött dessertvin som lär ha varit Napoleons favoritvin. Både röda och vita kvalitetsviner.

www.kleinconstantia.com

4. Ernie Els

Område: Stellenbosch.

Specialitet: En av världens främste golfspelare, sydafrikanen Ernie Els, har byggt en modern vingård uppe på höjden med vidunderlig utsikt över dalen. Gör internationellt erkända röda viner.

Missa inte: Den moderna arkitekturen och välklippta golfgreenerna.

www.ernieelswines.com

5. Rust en vrede

Område: Stellenbosch.

Specialitet: Underbar innergård. Deras röda prestigevin valde Nelson Mandela till Nobelmiddagen när han fick fredspriset i Oslo 1993.

Missa inte: Deras grillade köttbit till lunch eller deras provsmakningsmeny på kvällen. Boka bord!

www.rustenvrede.com

6. Uva Mira

Område: Stellenbosch.

Specialitet: Fantastisk utsikt över hela vindistriktet och med table mountain i fjärran.

Missa inte: Vinprovningen som hålls av den svarta kvinnan Audrey Olckers – före detta trädgårdarbetare på gården. 2007 utsågs deras chardonnay till världens bästa.

www.avamira.co.za

7. Spiers

Område: Stellenbosch.

Specialitet: Vingård sedan 1692. Ekologiska odlingar och räddningscenter för geparder. ”Moya”, en av de trendigaste restaurangerna i området, ligger här.

Missa inte: Vita vinet Sauvignon Blanc och deras goda Pinotage,

www.spier.co.za

8. Soms Delta –  Agnetas favorit!

Område: Franschhoek.

Specialitet: Drivs av ett svart kollektiv där överskottet av försäljningen går till de fattiga säsongsavlönade vinarbetarnas familjer. Varje vin från deras gård är knuten till en speciell historisk berättelse från tiden innan apartheid.

Missa inte: Titta på golvet i restaurangen och kolla in museet van de Caab.

www.soms-delta.com

9. Morgenster

Område: Stellenbosch.

Specialitet: Vingård i italiensk regi som specialicerat sig på olivoljor. Vald till ”Världens bästa olivoljeproducent 2007”. Underbara röda prestigeviner i begränsade upplagor.

Missa inte: Deras olivoljeavsmakning. Köp hem tryffelolivoljan! Deras bordeauxliknande viner.

www.morgenster.co.za

10. Annandale – Ylvas favorit

Område: Stellenbosch.

Specialitet: Sydafrikas legendariske rugbyspelare, Hempies du Troit, kallas även barfotamannen. Gör väldigt hantverksmässiga viner med upp till fem års lagring på ekfat utan att de förlorar sin fruktighet. Säger att han pratar med vindruvorna, och får svar!

Missa inte: Pribelönta cabernet Sauvignon eller portvinsliknande shirazvin.

www.annandale.co.za

11. Muratie Estate

Område: Stellenbosch.

Specialitet: Upplevelsevingård från 1699 där spindelnäten hänger kvar kring fönstren och vinflaskorna. Titta men inte röra! Livemusik på lördagar.

Missa inte: Portvinet och deras superbra chardonnay.

www.muratie.co.za

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag 2010-08-29

Ladda ner guide!

PLUS Ladda ner resguider till Sydafrika: