Aftonbladet
Dagens namn: Henrik
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Afrika / Tanzania

Svenska resebolag rasar mot ny motorväg i Afrika

Populär safaripark hotas

40 svensk reseföretag har gjort gemensam sak och protesterar nu mot Tanzanias regering.

Och de är inte ensamma i kritiken av planerna på en motorväg genom nationalparken Serengeti.

Det vilda djurlivet hotas i den vidsträckta Serengeti-parken, menar naturvänner.   Det vilda djurlivet hotas i den vidsträckta Serengeti-parken, menar naturvänner. Foto: AP

Ekoturismföreningen och Världsnaturfonden ställer sig också bakom samma protest som de svenska reseföretagen.

– Bakom protesten står merparten av Sveriges arrangörer med safariresor på programmet inklusive aktörer som Temaresor, Äventyrsresor och Jambo Tours. Det är med andra ord en tung svensk protest som nu överlämnas till Tanzania, säger Ulf Lovén, ordförande för Ekoturismföreningen, till Travel news.

Kan mista världsarvs-status

Tanzanias regering har översköljts av protester sedan planerna på motorvägen blev kända i somras. Unesco har till exempel hotat med att stryka parken från världsarvslistan.

Protesterna har varit så starka att Tanzania känt sig föranlett att ”stänga dörren”. I Stockholm avböjde till exempel Tanzanias ambassadör en dialog med resebranschen och har vägrat ställa upp för att motta protestkraven.

Tanzanias regering motiverar sin plan med att motorvägen är helt nödvändig för områdets ekonomiska utveckling. Sträckningen kommer att förbinda landets kust med Victoriasjön och sedan vidare in mot Uganda, Rwanda och Burundi.

Minskade intäkter

Kritikerna menar att en motorväg skulle rubba den ekologiska balansen i hela Serengeti. Vägen hotar att skära av de uråldriga vandringsledarna för miljontals gnuer och zebror.

Dessutom krävs det inget geni för att räkna ut att en motorväg genom Serengeti per automatik skulle minska Tanzanias turismintäkter.

Men så här långt har alltså regeringen i Dar-es-Salaam vägrat att backa trots det massiva internationella protesttrycket. På pappret finns fortfarande motorvägengenom Serengeti kvar.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen