Aftonbladet
Dagens namn: Anna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Asien / Japan

Tokyos gröna sida

I stans japanska trädgårdar hittar du lugn och ro

Japans huvudstad är mycket mer än bara neon.

I samma stund som du bestämmer dig för att lämna de stojiga kvarteren kring Shinjuku eller fyllebarerna i Roppongi, så öppnar sig en helt ny värld.

En grön värld.

Vackra asfaltsblommor i Shibuya – världens största korsning.   Vackra asfaltsblommor i Shibuya – världens största korsning. Foto: AGNETA ELMEGÅRD

Solen står mitt i zenit. Luften är klar och bambulöven rasslar medryckande i takt med den ljumma vinden.

Platsen är Nezus japanska trädgård i Minatoku, i hjärtat av Tokyo. Här flanerar förälskade par sida vid sida med fotoentusiaster och trädgårdsälskare. En perfekt plats för att ta en paus och veckla ut den enorma Tokyokartan, lika stor som dagstidningarna var förr.

Små oaser

Nezu är bara en av jättestadens många trädgårdar och parker som effektivt bryter av mot det omisskännliga neonglittret och storstadsbruset. Ett gäng små oaser och tempelområden bara väntar på att bli upptäckta av turister.

Det är märkligt tyst här trots att trädgården bara ligger ett stenkast från Tokyos mest kända bling bling-gata, Omotesando, där affärer som Prada, Yamamoto, Issey Miayake och Chloé ligger vägg i vägg och lockar spendersamma kunder.

En annan värld

Innan man kommer till Tokyo är det svårt att förställa sig tysthet och lugn i denna 36 miljoners sushi- och mangaälskande metropol. Staden har under hela bubbelgumseran förknippas med högteknologiska prylar, syrebarer och skyskrapor. Fast living.

Men den bubblan sticker jag hål på nu! I samma stund som du bestämmer dig för att lämna de stojjiga kvarteren kring Shinjuku eller de västinspirerade fyllebarerna i Roppongi, så öppnar sig en helt ny värld. En grön värld, en längtan till ursprunget, återhållsamhet och nyfikenhet på alternativa kickar.

Trendigt kafé

– Människor söker lugn och ro i den hetsiga vardagen. Man behöver tänka efter och varva ner när det går för fort. Det har blivit mer och mer viktigt att fundera på vad det är för liv man lever egentligen, berättar Atsushi Yoshioka, före detta FN tjänsteman och initiativtagare till candle nigh-trörelsen som släcker ner det elektriska ljuset en gång i månaden och ersätter med levande ljus.

Till hans Café Slow, i utkanten av Tokyo vallfärdar just nu medier och trendiga Tokyobor. Till och med landmärket Tokyo Tower släcker ner titt som tätt.

Nya stadsdelar har börjar konkurera ut de tidigare så trendiga kvarteren kring Harajuku och Shibuya. Är du det minsta modemedveten är den trendigaste stadsdelen du kan hänga i just nu Shimo-kitazawa eller Naka Meguro i södra Tokyo. Här det finns det snudd på flera secondhand-, livsstilsaffärer eller ekologiska kafeér än i hela Skandinavien tillsammans.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK