Nu väntar Irak på ny invasion – av turister

”Kan bli stort om några år”

Ishtar-porten, en av åtta portar som ledde in till Babylon. Hela Babylon har de senaste åren restaurerats med hjälp av pengar från USA.
Ishtar-porten, en av åtta portar som ledde in till Babylon. Hela Babylon har de senaste åren restaurerats med hjälp av pengar från USA.Foto: AP
RESA

700 nya hotell öppnas fram till 2014.

Nästa invasion av Irak väntas bli av turister.

2003 invaderades Irak av Usa. Störtandet av Saddamregimen och anarkin som uppstod i landet efteråt ledde till ett blodigt krig med självmordsbomber och terrorattentat och hundratusentals civila offer. Först i augusti i år lämnade de amerikanska trupperna landet.

Nu spås det krigshärjade landet bli ett hett resmål för turister. World Travel Market ligger bakom rapporten.

Nya flyglinjer och hotell

Sedan USAs invasion har tusentals miljoner kronor investerats i Iraks turistnäring. Lufthansa, Austrian Airlines och de två charterbolagen Air Olymic och Fly Swedish flyger redan till landet och 2014 väntas 700 nya hotell ha öppnats.

Bland all misär och politisk instabilitet döljer sig såväl ruinerna från det babyloniska riket och några av de heligaste platserna i Irak.

Rahim Babataheri, som driver resebyrån Everyday Travel säljer allt fler flygbiljetter till Irak.

– Främst är det landsmän och affärsmän som reser dit, men jag tror det kan bli ett stort turistresemål om några år när läget stabiliserats ytterligare, säger han.

Oroligt och dyrt

Bagdad är fortfarande instabilt, men läget i andra delar av landet, exempelvis Erbil och Suleimaniye, i norra Irak har stabiliserats. Men för att få dit fler turister behöver priserna sjunka.

– Just nu är hotellen fullbokade och väldigt dyra. Kanske till och med dyrare än London, säger Rahim Babataher.

Före Saddam Hussein startade krig mot Iran 1980 konkurrerade Irak ett lika populärt turistresemål som Japan, Tyskland, Storbritannien och Frankrike.

Utrikesdepartementet avråder från "icke nödvändiga" resor till Irak. Undantaget är provinserna Dohuk, Erbil och Suleimaniye.

FAKTA

5 sevärdheter i Irak

Samarra

Ett av Unesco världsarv ligger i Samarra, huvudstaden i det abbasidiska imperiet (750-1258) som under sin storhetstid sträckte dig från Tunisien i väster till Centralasien i öster. Världsarvet kännetäcknas av det spiralformade minaret. 80 procent av de arkitektoriska monumenten är ännu inte utforskade.

Bagdad

Vågar du dig på en tur till Bagdad är nationalmuséet ett måste. Visserligen plundrades muséet på sina upp till 5 000 år gamla konstverk under invasionen 2003, men mycket har med Unescos hjälp hittats och återförts. Bland annat finns här tiotusentals manuskript från Mesopotamien.

Babylon

En timmes bilfärd från Bagdad ligger ruinerna av vad som en gång i tiden var Babylons centrum. Här hittar du Ishtar-porten, en av åtta portar som en gång i tiden ledde in till riket, det återuppbyggda Nebuchadnezzar-palatset, kvarlevorna av Ninmakh-templet och den 2 600 år gamla statyn "Babylons lejon.

Karbala

Shiamuslimernas spirituella hem. Miljoner troende pilgrimsfärdar till den gigantiska Husseinmoskén på sin väg till Mekka. I moskén finns imam Hussein Ali, som 860 dog martyrdöden begravd. Gravmonumentet förstördes av wahabiter, men återuppbyggdes snabbt med hjälp av finansiellt stöd från shiamuslimer.

Ur

Anses ha varit en av världens första städer och låg i mynningen till floderna Eufrat och Tigris. Här finns praktfullt utrustade gravar tillhörande kungar från 2000-talet före Kristus samt tempeltornet och zigguaten som i dag är rekonstruerad.